Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 6. syyskuuta 2022

Viisumikielto venäläisille?

 

Suomi toimii EU:n yhteisrintamassa ja rajoittaa viisumien myöntämistä venäläisille. 

Tämä tuo karmaisevasti mieleen, kuinka eräät valtiot kieltäytyivät kolmannen valtakunnan aikana ottamasta vastaan juutalaisia Saksasta. Tiedämme, että tämä johti tragedioihin. 

Venäjällä ei saa puhua vapaasti. Putinin hallintoa vastustavan opposition organisoiminen on mahdotonta. Komennon muuttaminen vaaleilla lienee käytännössä mahdotonta. Ole varovainen ja pidä suusi supussa niin voit välttää vankilan! 

Kaikki eivät pysty mukautumaan valheeseen. Jos haluaa säilyttää integriteettinsä ja sananvapautensa, on syytä paeta maasta. Niin monet tekevätkin. 

Toimittajien on mahdotonta tehdä työtään rehellisesti. 

Kymmenet tuhannet venäläiset ovat paenneet Georgiaan, joka ei ymmärtääkseni vaadi heiltä viisumia. Georgialaiset ovat alkaneet pelätä, että Putin tulee "suojelemaan" maanmiehiään ja -naisiaan. Tässä Arten dokumentti aiheesta: 


Suomi vähentää radikaalisti viisumien myöntämistä venäläisille. Anomusten käsittelyä rajataan voimallisesti. 

Onneksi harkitaan humanitaarista viisumia, joka voitaisiin myöntää vaarassa oleville venäläisille, esimerkiksi ihmisoikeusaktivisteille. Hakijan tilanteen toteaminen voi tosin olla joissakin tapauksissa hankalaa, mutta toivottavasti kohtuullinen prosessi kyetään luomaan. 

Rohkelikkoja lienee hyvin vähän verrattuna hiljaisten suureen joukkoon. Pitäisikö ottaa vastaan myös ne, jotka haluavat vain rakentaa elämänsä länsimaisissa olosuhteissa?

Tämä on vaikea kysymys tässä tilanteessa. Inhimillisesti ottaen olisi kohtuullista antaa ihmisten yrittää kohentaa elämäänsä. Luulen ettei Suomi olisi valmis massiiviseen maahanmuuttoon itärajan takaa. Hyvä että ukrainalaisia pakolaisia otetaan vastaan. 

Olemmeko sotatilassa? Tämä on määrittelykysymys. Suomi lähettää Ukrainaan humanitaarista apua ja aseita, joilla tapetaan venäläisiä nuorukaisia, jotka saattavat olla aika pihalla tilanteesta. Toisaalta aseilla puolustaudutaan sellaista tahoa vastaan, joka pommittaa säälimättömästi siviilikohteita ja tekee muitakin kauheuksia. 

Poikkeusaika nyt ainakin on. Länsi auttaa Ukrainaa sodassa, mutta ei osallistu itse sotatoimiin. Venäjän agressio halutaan pysäyttää, jotta sota ei leviäisi. Hyökkäyksen kohdetta tuetaan myös Venäjää haittaavilla pakotteilla. Viisumeja pihtaillaan. Mitä muuta voimme tehdä?

Yksi mahdollisuus olisi sulkea raja kokonaan. Se voisi tehota, mutta ei olisi inhimillistä.

Sitäpaitsi Venäjän hallinnon otteet sodan vastustajia vastaan voivat koventua. 

Me yksityiset ihmiset voisimme osaltamme painostaa venäläisiä toimimaan sotaa vastaan. Jos tavalliset kansalaiset tuntevat sodan nahoissaan, he ehkä voivat edistää menon muuttumista naapurissamme. Tämä voisi olla boikotointia, paheksumista ja niin edelleen. 

En innostu ajatuksesta. 

Mielestäni tavan venäläisiin pitää yhä suhtautua korrektisti, ystävällisestikin. Mahdollisia venäläisiä ystäviä ei pidä hylätä. 

Jos olisin nuori ja Venäjä hyökkäisi Suomeen, velvollisuuteni olisi tehdä omilleni hyvää tekemällä pahaa hyökkääjille. Tilanne olisi kuitenkin hyvin erityinen. 

Sooloileminen siviilejä vastaan ei kuulosta hyvältä. 3 kommenttia:

Balsamipuu kirjoitti...

Terveiset entisiltä työkavereiltasi Sinikalta, Merviltä ja Eevalta.

Heikki Honkala kirjoitti...

Voi kiitos! Mukavaa kuulla teistä. Olette vissiin tavanneet?

Balsamipuu kirjoitti...

Tapasimme ja muistelimme yhdessä menneitä.