Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 19. tammikuuta 2023

Entinen kalastajakylä Cros-de-Canges on ehyt palanen mennyttä

 

 


Nyt olen alkanut ymmärtää. Vanhaa kalastajakylä Cros de Cangesia on säästetty ainakin osa kuvassa näkyvän kirkon tienoille. Lähettyville on rakennettu massiivisia kerrostaloja, jollaisessa mekin asumme.Tässä Google Maps -kuvakaappauksessa vasemmalla näkyvät "museoalueen" rakennusten punakattoiset katot.

Oikeassa reunassa alemmassa kerrostalossa on majapaikkamme.  En osaa sanoa, onko kolossien alta raivattu itse kalastajakylää. 

Olen valinnut tähän kuvia kalastajakylästä. Valikoin ja rajasin siten, että kerrostaloja ei juuri näkyisi.

Ainakin pari kuvaa ovat vaimoni ottamia. Minä taisin rajata. 
Eglise St Pierre

Nimi viitannee apostoli Pietariin, joka oli kalastaja ammatiltaan.

Cagnesin vanhin kylä on kukkulalla oleva keskiaikainen Haut-de-Canges. 

Cros-de-Canges on alkanut kehittyä vasta 1800-luvun lopussa. Mentonista ja Italiasta on alettu käydä täällä kalassa, koska saalista oli saatavissa. Sitten asutuksesta on tullut pysyvämpää. 

1920:n tienoilla kalastajia oli noin 200, jotka tuottivat elatuksen kahdelle tuhannelle. Paikka on muuttunut sitten lomakohteeksi eikä kalastajia taida olla paria enempää. Kalastajakylän kohdalla on tainnut rannan rakennuskantakin säästyä aika hyvin. Kauempana yläkuvassa  näkyy uuttakin. Ajattelin tämän olevan Cros de Cangesin hallinnollinen keskus tai muu sellainen.
Näyttää olevan Cros-de-Cangesin yhdistysten talo. Aino osa niistä näyttää liittyvän maanpuolustukseen. 
Mitäh!?No, ei ole ainakaan hääppöinen kuja. 


Tässä on koulun poikien sisäänkäynti.Ranskassa on vaikuttanut keskeisenä poliitikkona 1800-luvulla Léon Gambetta. Liittyyköhän kouluryhmän nimi häneen.


Tuossa matalassa rakennuksessa on ravintola. Sen edessä tällä puolella on aukio, jonka reunoilla on penkkejä.Merta näkyvissä.
Seuraavat kuvat kertovat,
miten kerrostalot piirittävät kalastajakylää.Nyt pitäisi kuvien näkyä isompana, kun niitä klikkaa.


Au revoir

 

Ei kommentteja: