Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 24. huhtikuuta 2023

Arvoitus ratkesi

 



Tämä merkki oli Montarcherin neitsyen taivaaseenastumisen kirkossa Ranskan keskiylängöllä.


Montarcherin kirkko





Ajattelin, että se on temppeliherrojen merkki, mutta ihmettelin, kun laskeskelin heidän tarinansa olleen jo ohi, kun näitä kirkkoja rakennettiin.

Olimme viime lauantaina Maarian vanhassa kivikirkossa seurakunnan ja Turun rauhanyhdistyksen virsilaulutilaisuudessa, joka kuvattiin Virtuaalikirkkoon

Jos katsot tuota tallennetta, huomaat heti alussa, että kirkon alttarikuvan takaisessa seinässä on  kaksi samanlaista merkkiä. Toinen tosin erivärisenä. 


Maarian kirkko

Että temppeliherrojen vaikutus olisi ulottunut tänne saakka? 



Yksi Maarian kirkon merkeistä. 


Tartun ongelmaan siten, että käytin Googlen kuvahakua ja sain selville, että kyseessä onkin consecration cross eli vihkiristi. 


Wipedia selittää vihkiristin näin:

"Vihkiristi on ristimaalaus keskiajalla rakennetuissa kirkoissa. Kun piispa vihki kirkon, hän teki kirkon seiniin pyhitettyyn öljyyn kastetulla peukalolla 12 ristinmerkkiä. Niitä tuli molempiin sivuseiniin neljä ja päätyseiniin kaksi. Myöhemmin niihin maalattiin ympyrän sisälle nelisakarainen vihkiristi. Vihkiristit ovat kahdentoista apostolin symboleja. Pienissä kappeleissa on ollut neljä vihkiristiä kuvaamassa neljää evankelistaa."



Olin sekoittanut tämän merkin temppeliritarien merkkiin, joka on tässä lipussa. Se esitetään joskus ympyrän sisälle, mikä ehkä osaltaan harhautti minua. 





Maarian kirkon seinillä on runsaasti hyvin rouhean näköisiä seinämaalauksia. Yllä olevan videon kautta pääset silmäilemään niitä. Kuvasin sen lauantain tilaisuudessa. 







Ei kommentteja: