Olemme oppineet, että ranskalaisella aterialla kannetaan yhden ruokalajin jälkeen toinen, sen jälkeen kolmas ja niin edelleen.
Arkinen kokonaisuus voi olla esimerkiksi tällainen:
Salaatti tai keitto
Pääruoka, esim. jokin pata
Juustot ja jogurtti
Hedelmät
Kahvi ja keksi
Leipää on saatavilla kautta tapahtuman.
Olemme tottuneet siihen, että noutopöydästä haetaan kaikki kerralla, paitsi kahvi, ja lautanen on siten kukkuroillaan.
Ranskalaisessa käytännössä kukkuraisuus vältetään.
Ruokailusta tulee luontaisesti monivaiheinen. Aikaa kuluu, mutta niin pitääkin. On mukava syödä rauhassa ja seurustella pöytäkumppanien kanssa.
Ruokaa ei kulu enempää kuin noutopöydästä kerralla otettaessa, mutta ateriointi on jotenkin merkityksellisempi tapahtuma.
Ranskalaisia pidetään hienohelmoina, ja loistoravintoloissa kaikki sujuukin tietysti elegantisti. Arki on kuitenkin arkea Ranskassakin.
Olemme todistaneet mutkattoman tavan toimia ruokapöydässä. Kun on lopetettu ja pöytäliinalla on runsaasti patongin murusia, viedään astiat pois, kootaan murut pöytäliinaan ja pudistellaan se ulkona. Pöytä jätetään ilman peitettä.
Liina asetellaan taas pöydälle, kun aletaan syömään seuraavan kerran.
Bon appétit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti