Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 21. huhtikuuta 2023

Kuka historiasta tuttu suurmies rakennutti tämän linnan?

 




Jos olet ajanut E4-moottoritietä Ruotsissa, olet saattanut kiinnittää huomiosi näihin raunioihin, jotka ovat aivan tien varrella. Taustalla näkyy Vättern-järvi. 

Tämän linnan rakennutti mies, joka seisoo patsaana Turun tuomiokirkon lähettyvillä ja toimi aikoinaan Suomen kenraalikuvernöörinä. 


Google Maps

Pietari Brahe tarkoitti tämän rakennuksen paikaksi, jossa hänen vaimonsa Kristiina (o.s. Stenbock) voisi viettää leskenvuotensa. Rouva kuitenkin kuoli huomattavasti ennen miestään, joten linnaa käytettiin Brahen vieraiden majoittamiseen. Myöhemmin se siirtyi kruunun haltuun. 

Nuuskimme ammoin lastemme kanssa noita Brahehusin raunioita. Luin jostakin, että niitä on sen jälkeen entisöity tms. Poikkesimme etelästä tullessamme moottoritien toisella puolella vastapäätä linnaa olevassa Restaurang Brahehusissa. Siellä oli linnan pienoismalli. 




Emme ole ammoisen vierailumme jälkeen tutkineet raunioita, vaikka useita kertoja lienemme ajaneet ohi. Seuraavalla kerralla on syytä pysähtyä tutkimaan, miltä linnassa nyt näyttää. 


Ei kommentteja: