Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Onko sinulla alkanut hummeeti sassaroimaan?

 



Nuoruudessani kotona käytettiin joskus tällaista ilmausta. Mistä ihmeestä sellainen on peräisin?

Ilmaus tarkoittaa suomeksi "Oletko tullut hulluksi".

Sanonnan etymologia kiinnostaa. Mehän käytämme sanoja, joiden alkuperää emme tunnista. Esimerkiksi härveli on ollut jonkinlainen häkkyrä, johon kelattu narua tai lankaa. Umpimähkä oli tapa säilyttää hehkuva tuli tuhkan alla herätettäväksi aamulla taas käyttöön. Kai kasaa tökittiin umpimähkää ja puhalleltiin. 

Yritin googlata, mistä hummeetin sassarointi voisi olla peräisin. En saanut aiheesta irti juuri mitään. 

Osumat tuntuivat liittyvä tavalla tai toisella Kalle Päätaloon. Hän käyttää ilmausta kirjoissaan. Onko se hänen keksimänsä vai jonkinlainen unohtunut reliikki, jonka hän on näin elvyttänyt?  

Joskus tällaiset voivat olla peräisin muista kielistä, esimerkiksi venäjästä. Annoin Google Kääntäjän yrittää tunnistaa sanoja, mutta ei onnistunut. 

Hummeetista sinällään ei tule mieleeni yhtään mitää. Sassarointi kuulostaa jonkinlaiselta hakkaamiselta kuten vasaroinnilta. 

Mistä sanonta on kotiini tullut? 

En keksi muuta selitystä kuin, että se olisi tarttunut mukaan pohjoisesta, jossa aikoinaan asuimme. Sieltä on ainakin peräisin kläppi, joka tarkoittaa lasta. Tai sitten jompikumpi vanhemmistani oli lukenut Päätalon tuotantoa ja poiminut ilmauksen mukaansa. 

Jos tiedät asiasta jotakin, olisi kiva kuulla.  

 



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä sanonta! En ole ikinä kuullut. Pää on ruotsiksi huvud, alkaa hu- kuten hummeeti... tietoa ei ole, tuli vain mieleen

Heikki Honkala kirjoitti...

Kenpä tietää, ken?