Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 6. huhtikuuta 2023

Pääsiäistunnelmaan ikivanhassa pyhäkössä




Laskeudu pääsiäiseen vierailemalla Saint Galmierin vanhan goottilaisen kirkon meditatiivisessa rauhassa. 

Anna sitten katseesi levätä kirkolta aukeavassa vehreässä Forezin laaksossa. 

Lopussa jotakin aivan muuta, tosin paikallista sekin.




Roche-la-Moliére, jossa vierailimme ystäviemme luona, sijaitsee Lyonista lounaaseen Loire-joen tuntumassa sen itäpuolella. Saint Garmier on Roche-la-Moliéresta pohjoiseen.

Loire on Ranskan pisin joki, noin tuhat kilometriä, joka alkaa Lyonin ja Montpellierin väliltä Etelä-Ranskasta ja laskee Atlanttiin Saint Nazairessa Loire-Atlantiquessa. 

Olemme saaneet ensimmäisen tuntuman Loireen, kun yövyimme sen vierellä olevassa eksoottisessa retkeilymajassa kivenheiton päässä paikasta, jossa Pascale ja Jean-Yves nyt asuvat. Tietenkään emme tienneet heistä mitään, lienevätkö olleet pariskuntakaan. Lapsemme olivat vielä pieniä. Olimme matkalla Autignaciin Välimeren tuntumaan. 




Seuraavan kosketuksen Loireen saimme, kun vietimme viikon - me kaksi ja muutama muu - Loiren lähellä Montjean-sur-Loiressa joen alajuoksulla Nantesin suunnalla.  






"Täällä uskolliset ihmiset täyttävät lupauksensa."





Tämä myöhäisgotiikkaa edustava pyhäkkö rakennettiin vuosina 1420 - 1471. 

Alunperin oli tarkoitus rakentaa kaksi tornia, mutta toinen jäi suunnitelmaksi. 

Gotiikalla ei ole mitään muuta tekemistä goottien kanssa kuin, että tämä Roomasta katsoen pohjoisessa vallinnut taivaita hipova tyyli vaikutti barbaariselta ja siksi se liitettiin kyseiseen kansaan. 





Siis kuka Pyhä Galmier?

Piispa Gauderic kutsui hyveellisenä tunnetun sepän Saint Just de Lyonin luostariin ja teki hänestä alidiakonin. Tämä kuoli siellä vuonna 650. 

Hänen syntymäkaupunkinsa päätti ottaa hänen nimensä. Waldomar vääntyi kuitenkin Baldomariksi ja lopulta Galmieriksi, jonka asukkaat kutsuvat itseään baldomerilaisiksi Sanctus Baldomeruksen mukaan. 









Tämä on temppeliherrojen tunnus. Temppeliherrat olivat mahdikas ritarikunta, joka toimi vuosina 1118-1307. Herrat olivat soturimunkkeja, jotka taistelivat Pyhällä maalla, kunnes heidät pakotettiin lopettamaan toimintansa.

Miksi tämä tunnus tässä kirkossa, kun sitä alettiin rakentamaan temppeliherrojen jo lopetettua toimintansa. Tämän kirkon paikalla oli aikaisemmin linna tai linnoitus. Ehkä sillä on ollut jokin yhteys kyseisiin ritareihin. 





















Kun kirkolta mennään etelään kylän ulkopuolelle, tullaan La Coise -joen ylittävälle ikivanhalle sillalle (Le Pont Gavé). Silta on rakennettu 1300-luvun ensimmäisellä puoliskolla. 










 





Vanhassa vallituksessa olleista viidestä portista on jäljellä tämä, Saint Étiennen portti.



Tässä on Badoitin vanha kivennäisvesitehdas. 

Kaupunki kutsui 1830-luvun lopulla Auguste Badoitin kehittämään liiketoimintaa Fontfortin lähteen vedestä. Brändin, joka kuuluu nykyään Danonelle, nimeksi tuli tietenkin Badoit.

Badoit oli ensimmäinen luonnonvesi, jota myytiin pulloissa. 

Paikalliset saavat sitä ilmaiseksi. 



Hyvää pääsiäistä kaikille!



Ei kommentteja: