Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 28. marraskuuta 2014

Sinussa syntyy jatkuvasti syöpäsoluja ...

... mutta ei hätää, T-solut tuhoavat ne, useinmiten.

Kropassamme käy jatkuva imperiumien taistelu. Onneksi kehossamme on kaikkialla dendriittisoluja, jotka vahtivat alati syntyviä syöpämutaatioita. Dendriitit tunnistavat tällaiset, ottavat niistä näytteen ja kiidättävät ne tiedoksi imusolmukkeisiin T-tappajasoluille. Nämä alkavat kopioida itseään ja sitten koulutettujen kloonitappajien armeija lähtee tunnistamaan viholliset ja tuohoaa ne.

Kuten sodassa aina, tässäkin ovat kaikki keinot käytössä. Syöpäsolut osaavat vakoilla ja sumuttaa. Ne voivat manipuloida dendriitit viestimään T-tappajille, että viholliset ovat ystäviä. T-armeija alkaakin nyt puolustaa syöpäsoluja ja arvaattekin, mitä nyt seuraa.

Näin kävi minun kropassani, mutta hei, minähän selvisin.

Nykyään syöpää hoidetaan täsmälääkityksin, eliminoivat kasvainta ruokkivan verisuoniston tai sitä tukevat kasvutekijät. Ne voivat myös manipuloida kasvusolut tuhoamaan itsensä. Nämä kuitenkin tuhoavat myös terveitä soluja kuten päänahan karvatuppisoluja. Minäkin pääsin toteamaan, miltä näytän kaljuna.

Yksi tällaisista vastamyrkyistä on rituksimabi, jota minäkin sain. Tällaisille kehitetään nyt geenitestejä, joilla voidaan todeta lääkkeen sopivuus.

Minä sain nykyaikaista hoitoa, mutta syövän torjunta on siirtymässä aivan uusille urille. Syövän viitta ja tikari-toiminta eli dendriittien manipuloinnin tulokset aiotaan torjua herättämällä harhaanjohdettu T-armeija immunohoidolla.

Euroopan markkinoille on näidtä uuden polven lääkkeistä hyväksytty ipilimumabi. USA:ssa on hyväksytty pembrolitsumabi. Kukahan näitä nimiä keksii?

Uusilla lääkkeillä on saatu erittäin lupaavia tuloksia erityisesti ihosyövän hoidossa. Tutkimukset ovat kesken. Sivuoireet voivat joissakin tapauksissa osoittautua tappaviksi.

Hyksissä kokeillaan uutta yhdistelmähoitoa esimerkiksi maha-, haima-, virtsarakko- ja rintasyöpien hoidossa.

Lähde: Tiede 11/2014, Mari Heikkilä: Elimistö hyökkää syövän kimppuun.


Ei kommentteja: