Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Synkkiä pilviä

Eilen olin vielä tyytyväinen puhtaat paperit syöpäkontrollissa saanut toipilas, joka unelmoi ensi vuonna alkavasta osa-aikaeläkkeestä.

Tänään olemme saaneet tietoja työnantajamme näkymistä, jotka ovat taloudelliselta kannalta haastavat. Kysyin auttaisiko osa-aikaeläke työnantajaa tässä tilanteessa. Ei auta, sanottiin. Kysymys lienee siitä, että osa-aikaeläkeläiseen kohdistuvat samat hallinnon kulut kuin täysipäiväiseen. Työtila pöytineen maksaa saman verran, vaikka niistä olisin valmis luopumaan. Työterveyskustannukset ovat samant. Ei kuitenkaan sanottu ettei anomukseen suostuttaisi. Kenpä tietää.

Osa-aikaeläkkeen mahdollinen menettäminen on kuitenkin pieni murhe sen rinnalla, että lähes kaikki työt ovat uhanalaisia. Uskon palkkani juoksevan ainakin ensi heinäkuun loppuun saakka, koska lukuvuoden työt ovat opettajilla paketissa.

Mieleeni tuli ns. eläkeputki ja eikun guuglaamaan. Ikäni puolesta näytän kuuluvan mahdollisiin eläkeputkilaisiin. "Tietyt ehdot" pitää kuitenkin täyttyä, mitä ne sitten lienevätkään. Eläkeputki tarkoittaa, että siihen oikeutetuille maksetaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa "tietyin ehdoin" 500 sadan päivän maksimiajan jälkeenkin aina vanhuuseläkkeeseen saakka. Jos siis jäisin ilman työtä ensi elokuun alusta lähtien, saisin automaattisesti ansiosidonnaista vuoden 2017 alkuun tammihelmikuun vaihteen paikkeille saakka. Jos "tietyt ehdot" täyttyvät, ansiosidonnainen jatkuisi kyseisen vuoden kesäkuun viidenteen saakka, jolloin täytän 63 vuotta ja seuraavasta päivästä lähtien olisin eläkeläinen.

Ansiosidonnainen lienee samaa suuruusluokkaa kuin mitä olen saanut sairauslomallani sen jälkeen, kun palkanmaksu työnantajalta lakkasi. Silläkin tulee toimeen.

Asia on kiinni siitä, mitä nuo "tietyt ehdot" ovat. Tämäkin koskisi vain tuota noin neljän kuukauden pätkää vuoden 2017 alkupuolella. Jos ehdot eivät täyty, pitäisi tavalla tai toisella syödä kuormasta tuon ajan. Velkaa pitäisi ottaa tai panna asunto lihoiksi, mutta mistä tietää, miten maa tuolloin makaa.

"Hyvinkin voi käydä."


Ei kommentteja: