Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 22. joulukuuta 2015

Kaita tie


Kävelykyky palautui yllättävän nopeasti sitten, kun se oli palautuakseen. Piti vain huomata, että jaksan minä vähän pidempäänkin. Käytäväkävely sujuu hyvin, vaikka taidan minä hieman seilata. Pystyssä olen kuitenkin pysynyt.

Nyt kun saan sytostaatteja edessä on matalasoluvaihe, jolloin vointi todennäköisesti huononee. Vastustuskyky laskee myös.

Matalasoluvaiheen ruokavaliossa on yllättävän paljon rajotteita, mikä johtuu erityisesti bakteeririskistä.

On syytä välttää ulkomaisia kasviksia ja hedelmiä, paitsi niitä, jotka voidaan kuoria. Viinirypäleet, greippi, luumut, kirsikat, persikat ja tuoreet marjat pitää kiertää.

Kuumentamattomat kala-, liha- ja äyriäisruuat ovat pannassa kuten myös savukala. Pähkinöitäkään ei saa syödä eikä tuorejuustoja.

Erityisesti kaipaisin joulun ruokalistalle tuorekalaa. Pidän erityisesti lasimestarinsillistä. Suutarinlohikin maistuisi. Muukin graavi kala ja mätikin maistuisi.

Tuoresalaattiakaan en saa syödä. Idut, kaalit, tomaatit, sipulit, porkkanat, punajuuret ja kesäkurpitsat - sormet irti. Tomaatti ja kurkku muistaakseni käy kuitenkin, jos ne pestään hyvin. Hunaja on myös kiellettyjen listalla.

Mausteitakaan ei saa lisätä omaan ateriaan. Ne käyvät tosin, jos ne kuumennetaan. Niitä voidaan siten laittaa valmistettavaan ruokaan, jos se kuumennetaan.

Tässä on paljon muistamista. Toivottavasti tämä läpikäynti juurruttaa asiat mieleen. Infektiot ovat todella ikäviä, joten nämä on syytä ottaa tosissaan.

Taidan kysyä hoitajalta, uskaltaisiko noita kiellettyjä herkkuja syödä ennen kuin olo heikkenee.

Ei kommentteja: