Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 28. joulukuuta 2015

Syöpähoidot kehittyvät


Minä saan leukemiaani sytostaatteja ja lopussa todennäköisesti kantasolusiirron. Nämä ovat leukemian klassiset hoitomuodot. Uusinta uutta leukemiahoidoissa lienee potilaiden omien solujen muokkaaminen torjumaan.

Akuutilla B-valkosoluleukemialla on muita verisyöpiä huonompi ennuste, mutta amerikassa on siihen kehitetty toiveita herättävä uusi hoitomuoto. Potilaiden omia T-valkosoluja muokattiin tuhoamaan vihollissoluja. Kuudestatoista potilaasta onnistuttiin parantamaan neljätoista, mikä on perinteisin hoitomuodoin saavutettavia huomattavasti parempi suhde. Sellainen hankaluus hoidoissa ilmeni, että muokatut solut aiheuttivat voimakkaan tulehduksen. Sen seurauksena kuume nousi ja verenpaine laski. Nämä oireet onnistuttiin kuitenkin hoitamaan.

Veikkaan, että t-valkosolut ovat trombosyyttejä.

Syöpähoidot ovat kehittymässä nopeasti. Nykyään ajatellaan, että perimäkin saattaa vaikuttaa leukemian syntyyn.

Minä saan perinteistä hoitoa. Voi olla, että jos sellainen ei tuota riittävän hyvää tulosta, kokeillaan uudempia menetelmiä.

Lähde: Leukemiaan uusia hoitomuotoja

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos näistä leukemia- infopaketeista! Kymmenessä vuodessa on tosiaan tapahtunut valtavia hyppäyksiä hoidoissa, erään läheiseni leukemian hoidossa kokeiluasteella olleet lääkkeet ja hoidot ovat nyt jo aivan arkipäivää. Hyvä niin. Onko sinulta tutkittu Philadelphia- kromosomia? ~Memmuli~

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos viestistäsi Memmuli! En tiedä, onko tutkittu. Googlaamalla selvisi, että Philadelfia -kromosomi liittyy kroonisee myelooiseen leukemiaan. Minulla on diagnosoitu akuutti myelooinen. Miksi kysyit?

Anonyymi kirjoitti...

Olin vain utelias, pahoitteluni jos kysymys oli liian tunkeileva. Olen ymmärtänyt että juuri tuo Philadelphia- kromosomi vaikuttaa hoitolinjauksien valintaan jonkin verran, en tiennyt että akuutissa myelooisessa leukemiassa sitä ei tavata. Akuutissa lymfaattiseenhan se monesti tavataan. Oppia ikä kaikki! Memmuli

Heikki Honkala kirjoitti...

No hätä Memmuli. Tämähän meni ihan hyvin. Kerroit juuri miten kyseinen testi liittyy akuutteihin leukemioihin. Ei aihetta pahoitteluun.