Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 24. huhtikuuta 2018

Sotesta pelastus?

Olkapääni vaivaavat. Minun on haettava iltaisin nukkumisasento siten, että kumpaakaan ei satu.

Ennen eläköitymistä sain nauttia työterveyshuollon palveluista. Kun tarvetta oli, pääsin lääkärin luo nopeasti.

Olimme viime viikolla kävelyllä vaimoni kanssa. Poikkesimme samalla Turun keskustan terveysasemalla. Kello oli hieman alle neljä. Luukulla kerrottiin, että saisin ajan ehkä kesäkuulle. Asiakaspalvelija kertoi, että ei voi tehdä varausta, koska heitä on kielletty tekemästä ylitöitä. Asema oli juuri menossa kiinni.

Minulle suositeltiin, että tulen uudestaan. Puhelimitsekin varauksen voisi tehdä, mutta linjat ovat ruuhkaiset ja yhteys sen vuoksi välillä katkaistaan. Voisin varata ajan myös verkossa, mutta se sijoittuisi pidemmälle kuin paikalla varattaessa.

Terveysasema on kivenheiton päässä kodistamme, joten voin käydä vaivattomasti varaamassa itselleni ajan, jos haluan.

Täällä on myös yksityisiä lääkäriasemia kävelymatkan päässä meiltä. Yksi käynti maksaisi ilmeisesti kymppejä. Hinta ei olisi ongelma. Kyse on omasta valinnastani. Jos hoidot jatkuvat maksullisina, hinta nousee merkitykselliseksi. Toisaalta ei olisi ylivoimaista kitkutella olkakipujeni kanssa kesäkuuhun asti.

Minusta tilanne ei ole reilu, koska pienituloisille lääkäriasemien maksut saattavat olla ylivoimaisia.

Hoidanko ongelman rahalla vai käytänkö periaatteellisista syistä julkisia palveluja? Mielestäni kaikilla pitäisi olla mahdollisuus saada julkista terveyspalvelua kohtuullisessa ajassa.

Jos valitsen julkisen palvelun, kuormitan jo ennestään ruuhkautunutta järjestelmää. Minulla on siihen kuitenkin oikeus. Voisin ajatella, että ruuhkaa lisäämällä voin vahvistaa aavistuksen verran painetta tilanteen korjaamiseen.

Menisin kuitenkin mielelläni lääkäriin aika pian. Jos päädyn yksityiselle puolelle, voin kuvitella helpottavani jonkun muun pääsyä terveysasemalle.

Jos soteuudistus tuo terveyskeskuspalvelut kaikkien ulottuville nopeasti ja edullisesti, eläköön sote.





Ei kommentteja: