Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 3. elokuuta 2021

Aasinsilta Yulimar Rojasista Valdemar Rautioon

Ehkä arvaatkin, mikä ominaisuus yhdistää venezuelalaista Rojasia ja kauan sitten edesmennyttä suomalaista Rautiota. 

Eilisessä postauksessani oli ainakin kaksi virhettä. Rojasin etunimi on Yulimar eikä Ylimar ja hänen voittotuloksensa oli 15,67 eikä 16,67 metriä. 

Valdemar "Valle" Rautio piti aikoinaan vaimonsa kanssa kirjakauppaa Nurmijärven keskustassa puutatalossa, joka on purettu jo kauan sitten. Liike oli vastapäätä oppikoulua, jota minä kävin kahdeksan vuotta ja josta kirjoitin ylioppilaaksi. Muistan pari välähdystä Vallesta kaupassaan. Tuohon aikaan ei kirjoja saatu oppikoulusta edes ensimmäisenä viitenä lukuvuotena, jotka vastaavat peruskoulun luokkia viidestä yhdeksään. Raution kirjakauppa oli oppikirjojen suhteen monopoliasemassa Nurmijärven kirkonkylässä. En muista, ehtikö Rintalan kilpaileva liike aloittaa toimintaansa vuoteen 1973 mennessä, jolloin lähdin Turkuun opiskelemaan. 

Valdemar Rautio oli uransa jättänyt, mutta aikoinaan EM-tasolla menestynyt, urheilija, jonka päälaji oli kolmiloikka. Hän voitti kultaa (15,17 m) Oslossa vuonna 1946 ja hopeaa (14,96 m) Brysselissä vuonna 1950. Sen koomin ei suomalainen mies ole saanut arvokisamitalia kolmiloikassa. Rautio osallistui myös Lontoon (1948) ja Helsingin (1952) olympialaisiin.

Rojas on tämän päivän supertähti on naisten kolmiloikassa ja Rautio oli tähti hänkin samassa lajissa  miesten puolella, mutta hänestä ei valtaosa urheilun seuraajista varmaan tiedä mitään. 




Ei kommentteja: