Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 4. maaliskuuta 2022

Miksi venäläisiä on vaikea ymmärtää

Verkossa on seurattavissa mielenkiintoinen luento, jonka otsikko on Venäläinen strateginen kulttuuri. Luennoitsijana on Martti J. Kari, joka on eversti evp. ja opettaa Jyväskylän yliopistossa. Teema on sattuneesta syystä hyvin ajankohtainen. Luento antaa aineksia ymmärtää, miksi venäläiset ajattelevat siten kuin ajattelevat. Kannattaa katsoa. Löydät sen täältä. 

Kuva WikiImages Pixabaystä

Meidän on vaikea ymmärtää, miksi Venäjä raatelee Ukrainan kansaa. Asiaa voi auttaa, jos tietää millaisista aineksista venäläisyys koostuu. Kari esittää, että siihen (tai Venäjään) sisältyy itse asiassa kuusi kerrosta.:

  • slaavilainen
  • bysanttinen
  • aasialainen
  • sekasorron 
  • eurooppalainen
  • suurvalta.
Ensimmäiseen liittyvät mm. idea slaavien yhtenäisyydestä ja kieli. Ilmankos Putin on vienyt joukkojaan Valko-Venäjälle ja muualle Ukrainan ympärille ja yrittää saada viimeksi mainitun valtaansa. 

Bysantin peruja ovat esimerkiksi ortodoksinen uskonto ja konservatismi. Samasta lähteestä kumpuaa myös kuuliaisuus esivaltaa kohtaan. Putinia on nähty kirkossa ja Venäjä on elänyt pysähtyneisyyden aikaa hänen alaisuudessaan. Sodan vastaisia mielenosoituksia on ilmeisesti järjestetty aika vähän siihen nähden millaiseen ahdinkoon Putin on suuren kansansa saattanut. Kuuliaisia ovat. Tosin myös varmasti pelkäävät ja joutuvat elämään propagandan kohteina. 

Personoitunut yksinvalta, korruptio ja julmuus ovat kaikuja aasialaisesta mongolivallasta. Vaikuttaa siltä, että Putin sietää ympärillään vain jeesmiehiä. Oligarkit saavat pitää kahmimansa rikkaudet, kunhan pysyvät nöyrinä. Korruptio lienee jatkuva maanvaiva. Julmuuteen on syyllistytty aikoinaan Tšetšeniassa ja nyt Ukrainassa. 

Venäjän historiaan ilmeisesti kuuluu sekasorron aika (1600-luku) ja sellaista taisi olla myös Jeltsinin aikana. Ulkoisia vihollisia pelätään ja itsevaltiutta siedetään kunhan kaaos ja sekasorto vältetään. 

Pietari lienee eurooppalaisempi kuin Moskova. Venäjä on siis eurooppalainen, mutta vain osittain. Venäläiseen eurooppalaisuuteen sisältyy kuitenkin myös jonkinlainen mystinen ulottuvuus, mikä lienee peräisin venäläisestä kirjallisuudesta ja runoudesta. 

Venäjä (Neuvostoliitto) on saanut elää suurvalta-aikaa. Sitä Putin ilmeisesti kaipaa ja siksi Suomessakin pelätään. Tarvittaessa sovelletaan voimapolitiikkaa. Etupiirit kai turvaisivat ydinvaltiota. 

Tuntuu siltä kuin Putin toteuttaisi Venäjän historiallista agendaa. Kaikki kansalaiset eivät varmasti oikeasti seiso hänen takanaan, mutta jos heidän kulttuurisessa dna:ssaan on nämä kuusi kerrosta, heille on ehkä luontevaa mukautua tuttuun menoon. Tämä ei ole varmaan täydellinen totuus, mutta ehkä sinnepäin. 

 


Ei kommentteja: