Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 22. maaliskuuta 2022

Olemmeko jo maailmansodassa?

Kuva WikiImages Pixabaystä

Älä lue, jos pelkäät ahdistuvasi. 

Olkoon maailmansota tai ei, miten tappaminen saataisiin loppumaan, mieluimmin heti?

Mariupol alkaa muistuttaa Berliiniä toisen maailmansodan lopussa. Jos Venäjä ei pääse rintamilla eteenpäin, se saattaa jatkaa muidenkin kaupunkien pommittamista rauniokasoiksi. 

Naisia, lapsia, kaikkia tapetaan. Ruumiita haudataan joukkohautoihin, ilmeisesti ilman hautajaismenoja. Jotkut uhrit saavat paikkansa kerrostalon pihamaan mullissa.Kuka muistaa jälkeenpäin, kuka minnekin haudattiin. Ovatko hautapaikoista tietävät edes hengissä sodan jälkeen. 

Erään näkemäni videon mukaan ukrainalaiset tarjoutuivat luovuttamaan (tai vaihtamaan?) viiden vastapuolen sotilaan ruumiit venäläisille. Näitä ei kiinnostanut. Voi omaisia!

Me seuraamme sivusta näitä tapahtumia. Lahjoitamme varoja humanitäärisiin tarkoituksiin. Länsivaltiot aseistavat Ukrainaa. Venäjä on jo uhannut asekuormastoja. Länsi on lisäämässä pakotteita niin voimallisiksi, että Venäjä joutuu luultavasti kitumaan banaanivaltiona vuosikymmenet. 

Mitä tekee länsi, jos Venäjä tuhoaa yhden aselastin? Tai useamman. Uskallammeko edes ajatella. 

Jos länsi aseistaa Ukrainaa ja asettaa Venäjälle invalidisoivia pakotteita, eikö se muka ole osallistumista sodankäyntiin? Raja on määrittelykysymys. Jos tätä meneillään olevaa tapahtumasarjaa kutsutaan joskus kolmanneksi maailmansodaksi, mistä sen katsotaan alkaneen. Tšetšenian sodasta? Georgian? Krimin valtauksesta? Tämän vuoden helmikuun 24. päivästä?

Sodan lopettamisratkaisun spekuloiminen lienee tässä vaiheessa naiivia, mutta spekuloin kuitenkin. 

Saman pöydän ääreen tarvittaisiin mieluimmin kaikki maailman mahtajat, Putin mukaan lukien. Foorumina ja kutsujana voisi toimia YK. Jos turvallisuusneuvosto ei pysty Venäjän jäsenyyden vuoksi panemaan asiaa toimeksi, yleiskokoukselta se voisi onnistua. Tämä edellyttäisi, että maailman mahtajat tunnistavat ja tunnustavat tilanteen äärimmäisen vaarallisuuden. Osallistujien pitäisi neuvotella niin kauan, että rauhan mahdollistavista ehdoista päästäisiin riittävään yksimielisyyteen. Sopimuksen pitäisi varmaan taata Putinille mahdollisuus säilyttää kasvonsa. Tämä olisi osa sovun hintaa. 

Jos ei YK syystä tai toisesta sovellu foorumiksi, voitaisiin asiasta sopia Venäjän, Ukrainan ja riittävän monen mahtimaan kesken. Pääasia on, että Venäjä ei saa tukea enää ainakaan suurimmilta mailta. 

Voisi myös käydä niin, että kun kutsu saapuu Moskovan valtaapitäville, Putin syrjäytetään. Kutsun tuoma mahdollisuus ehkä rohkaisisi hänen lähipiiriään painostamaan häntä.  

Jos Venäjä ei suostu yllä mainittuun tai sen tapaiseen ratkaisuun, jäljelle jää ilmeisesti vain voimatoimin uhkaaminen. 

Asiaan pitäisi saada mukaan Naton tai sen muutaman suurimman jäsenmaan lisäksi ainakin Kiina ja Intia, kenties myös Japani. Ukraina olisi tietysti itseoikeutettu. Kaikkien ydinasevaltioiden olisi syytä olla mukana.

Vaikka Intia ja Kiina ovat kallellaan Venäjän suuntaan, niiden mieli voi muuttua, kun toteavat, että Venäjä ajaa itseään niin surkeaan asemaan, ettei siitä ole niille enää hyötyä. 

Rauha, please!


                             Slava Ukrayini!








Ei kommentteja: