Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 12. maaliskuuta 2022

Punaisen ristin apuna



Tunteeni sanovat, että lännen olisi otettava Ukrainan ilmatila hallintaansa. Järkeni myöntää, että eskalaatiovaaran vuoksi niin ei pitäisi tehdä. Kunpa edes länsi voisi lähettää runsaasti hävittäjiä ja tehokasta ilmatorjuntaa, jotta ukrainalaiset voisivat itse puolustaa taivastaan. Onnistuisiko niiden käyttäminen edes ilman lännen sotilaita? Jos niitä lähetetään, länsi olisi kai jo sodassa.

Halusin tehdä jotakin Ukrainan hyväksi. Olin toissapäivänä keräämässä punainen liivi päällä rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon, josta avustetaan myös ukrainalaisia. Sitä en tiedä, miten rahat jyvitetään eri kohteisiin, mutta pitää olla mistä ottaa.  





SPR:n keräysärjestely on kätevä, ainakin täällä Turussa. Olin saanut tiedon keräyksestä sähköpostiini. Ilmoittautua ei tarvinnut. Menin torstaina Punaisen Ristin toimistolle, joka on Yliopistonkadulla lähellä toria. Sain liivin, lippaan ja tarroja. Sain myös pahvisen apuvälineen, jolla voi tunkea seteleitä lippaaseen sen aika pienestä raosta. 

En ole SPR:n jäsen. Rahankeräykseen osallistuminen ei sitä edellytä. Haluan keskittyä ruohonjuuritason lipashommaan. SPR antaa aikaraamit joiden puitteista voi valita itselleen sopivan jakson, jonka pituuden saa itse valita.

En mennyt merta edemmäksi kalaan. Torin tienoilla kulkee runsaasti ihmisiä. Menin ensin sen länsikulmaan, mutta paikka ei tuntunut hyvältä, joten siirryin jonkin matkaa Aurakatua alaspäin. Ihmisvirtaus oli varsin hyvä. Pysyttelin siinä. 

Voi olla, että lähestymällä ohikulkijoita saisi enemmän rahaa (en ole varma), mutta niin en viitsi toimia. Feissareiden tyyli tuntuisi kiusalliselta molemmista osapuolista. Seison mieluummin kulkuväylän reunalla. Ne, jotka aidosti haluavat lahjoittaa, tulevat kyllä luokseni. Luulen, että hienovarainen keräystapa sopii paremmin SPR:n imagoon. 

Eräs mies juuttui juttelemaan pitkäksi aikaa. Se oli kiusallista, koska koin, etteivät mahdolliset lahjoittajat tohdi tulla keskustelun väliin. Pari kuitenkin uskaltautui. Mieleeni alkoi virittyä ajatus toisestakin keräyskeikasta. 

Tein noin parituntisen urakan. Lipas oli sinetöity, joten en pystynyt laskemaan, paljonko sain saalista. Arvelen, että ihan kohtuullisesti rahaa tuli. En nähnyt koko päivänä muita kerääjiä. Kun menin toimistolle hakemaan työvälineet, portaikossa tuli vastaan rouva, joka oli jo urakkansa tehnyt. 

Tein eilen suunnilleen saman mittaisen lipaskeikan. Menin taas samaan paikkaan. Tällä kertaa Stockmannin tienoilla Yliopistonkadulla oli toinen kerääjä. Mietiskelin, että osa Aurakadun kulkijoista kääntyy Yliopistonkadulle ja tulee ohittaneeksi kaksi kerääjää. Arvelin, että yhteinen saaliimme olisi parempi, jos olisin toisaalla. Niinpä siirryin jossakin vaiheessa torin Wiklundin luona olevaan kulmaan. Torin kunnostustyöt ovat yhä kesken. Paikalle oli viritelty käytävä, jota pitkin pääsi parkkihallin sisäänmenoaukolle ja toiselle puolelle toria. Siihen käytävän varteen asetuin. 

Väkeä kulki ihan mukavasti. Nyt tuntui kansan käsi karttuisalta. Näppituntuman mukaan tuli oikein hyvä tulos. 

Keräykseen osallistuminen on kivaa puuhaa. Mukava vaihtaa aika ajoin jokunen sananen lahjoittajien kanssa. Jos ei mitään saisi, varmaan kävisi aika pitkäksi. SPR:n värit ja tunnus varmistaa, että saalistakin tulee. 

Ukrainan asia oli selvästi ihmisten sydämellä. Jotkut juttelivatkin aiheesta. 


                                                  Slava Ukrayini!




d

2 kommenttia:

Rainer Kukko kirjoitti...

Hienoa työtä Heikki! Voimia Ukrainan kansalle ♥️🇺🇦

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Rainer!