Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 15. maaliskuuta 2022

Sota on peto

Kuva Ian Lindsay Pixabaystä

Mika Aaltola on vieraillut Futucastissa (Miten hallita sodan petoa?) ja vertaa sattuvasti sotaa petoon, jonka toimia on mahdotonta ennustaa. Minusta allegoria on hyvä. 

Kukaan ei tiedä, miten sota jatkuu Ukrainassa. Venäjällä on varmasti suunnitelmia, mutta se ei voi kontrolloida tilanteen kehittymistä. Ei voi Ukrainakaan. Kummankin ponnistelujen seurauksena syntyy jotakin, mitä emme tiedä. 

Venäjä on jo syyllistynyt raakuuksiin, jotka ovat luultavasti sotarikoksia. Ukrainalaiset puolustavat omaa maataan, joten heidän toimensa eivät ulotu rajojen ulkopuolelle. 

Aaltola toteaa, että sodassa toimitaan holtittomasti. Tulee paine, että nyt jonkun pitää tehdä jotakin todella vaikuttavaa. Näin voidaan toimia harkitsemattomasti. No, eipä paneutumiseen taida olla usein aikaakaan. 

Nyt on selvästi paine Naton päätökseen ottaa Ukrainan ilmatila hallintaansa. Järki pidättelee, koska seurauksena voisi olla maailmanpalo. Valitettavasti nykytilassa Venäjä pystyy aiheuttamaan tuhoa pommittamalla siviilikohteita. Se on osa petomaisuutta. 

Aaltola puhuu myös suurvallan kunniasta. Venäjän invaasiossa ei ole järkeä, mutta Putin haluaa ilmeisesti osoittaa maansa ja omaa mahtavuutta. Kun tämä toteutuu nyt lännen silmissä heikosti, voi tulla kiusaus tehdä jotakin todella katastrofaalista. 

Luultavasti tappaminen Ukrainassa ei lopu pian. Suurvalta kunniaansa varjellen vaatii mahdottomia (erit. Ukrainan demilitarisointi). Sääli. 

Ukraina taistelee meidänkin puolesta. 


                                             Slava Ukrayini!



Ei kommentteja: