Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 5. maaliskuuta 2022

Voiko Ukrainaa pelastaa mikään?

 

Kuva ELG21 Pixabaystä

Ukrainaa murskataan silmiemme alla. Urhea kansa taistelee sitkeästi, mutta lopullinen tappio tuntuu vääjäämättömältä. Hyökkääjä yrittää julmasti nitistää maan presidentin saadakseen invaasion pian päätökseen ja sen myötä Ukrainan nopeasti kuristusotteeseensa. 

Me emme halua Ukrainan häviävän. Voimme auttaa antamalla rahaa humanitäärisiin avustustoimiin. Jotkut jopa vievät tarpeellisia tarvikkeita paikan päälle. Mielessä on  kuitenkin toive hyökkäyksen kertakaikkisesta pysäyttämisestä. Voi tätä voimattomuutta. Suomi toimittaa aseitakin, mutta se ei ratkaise ongelmaa, tuskin edes lännen tämänhetkiset toimitukset yhdessä. 

Tämä katastrofi on meille erityinen, koska se on niin lähellä. Se koskee meitäkin, vaikka tällä hetkellä olemme turvassa. Pelko tulevasta vaivaa kuitenkin mieltä. 

Venäjä rankaisee Ukrainaa brutaalisti siitä, että se on halunnut turvaa Euroopan unionista ja Natosta. Se on myös halunnut kehittää yhteiskuntaansa eurooppalaiseen suuntaan. 

Kylmä järki estää länttä lähettämästä joukkoja Ukrainan avuksi. Riski maailmanpalosta on liian suuri. Euroopan turvallisuusjärjestelmässä on paha vika Ukrainan kohdalla. 

Ukraina on satimessa. Se ei voi antautua, koska se joutuisi julman vihollisen käsiin. Venäjä on kenties jo listannut sotarikollisiksi katsomiaan. Heille voisi käydä huonosti. Venäjä voisi turvautua terroriin saadakseen ukrainalaiset pysymään ruodussa. 

Ukraina voi vain taistella kunnes Venäjä suostuu rauhaan siedettävin ehdoin. Mission impossible?

Ukraina tarvitsisi käsittääkseni hävittäjiä ja ilmatorjuntaohjuksia suojaamaan ilmatilaansa. Voi olla, että heillä ei olisi riittävästi pilotteja, joilla on sopiva koulutus. Hävittäjien ja pilottien lähettämisen pelätään varmaan johtavan eskalaatioon. On myös ymmärrettävää, että resursseja halutaan pitää oman maan turvana. 

Toivottavasti pakotteet voidaan säätää niin raskaiksi Venäjälle, että Putinin on pakko suostua neuvottelemaan. 

Tämä sota on ankara opetus pienille maille. Vain Naton kaltainen liitto tai voi antaa suojaa. Myös yksittäinen liittolainen voi riittää, jos on voimakas. Vain riittävän suuri uhka voi olla toimiva pelote. 

Hyvä että presidenttimme kävi Washingtonissa. 


Kuva bookdragon Pixabaystä

Slava Ukrayini!




Ei kommentteja: