Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 18. maaliskuuta 2022

Rauha - hetikö?

Kuva 愚木混株 Cdd20 Pixabaystä

Järki sanoo, että Ukrainan pitäisi suostua rauhaan - nyt heti. Näin saataisiin kuoleminen aineellinen tuhoutuminen loppumaan. 

Suomi taisteli ihmeen hyvin talvisodassa Neuvostoliittoa vastaan, mutta joutui suostumaan raskaisiin alueluovutuksiin. Itsenäisyys kuitenkin säilyi. Jos Suomi olisi taipunut aikaisemmin, oltaisiin säästetty paljon ihmishenkiä. Isoisänikin olisi ehkä säilynyt hengissä. Ehdot olisivat kuitenkin olleet huonommat. 

Ukraina on samanlaisessa tilanteessa. Venäjä kenties suostuisi rauhaan, jos Ukraina luopuisi vaatimuksistaan Donetskin ja Luhanskin alueita sekä Krimiä kohtaan. Venäjä saattaisi vaatia myös Ukrainan demilitarisoimista ja hallinnon venäjämielistämistä. On ollut merkkejä siitä, että Venäjä ei vaatisi näin paljon, mutta voivatko ukrainalaiset luottaa siihen, mitä papereihin pannaan? Jos Ukraina suostuisi riisumaan aseensa heti, Venäjä saattaisi käyttää tilanteen hyväksi ja ottaa maan täysin valtansa alle, kenties liittää sen kokonaan itseensä. Putinin unelma toteutuisi. 

Sodan seuraus on luultavasti harvoin kaikille oikeudenmukainen. Tässä tapauksessa olisi kenties mahdollista, että Venäjä alkaisi likvidoida mielestään sotasyyllisiä. 

Pitäisikö yrittää saada paremmat ehdot kuolemien kustannuksella vai suostua rauhaan, jossa vapaus olisi rajallinen, mutta tavallinen arkielämä olisi mahdollista? 

Eikö rauha ole aina sotaa parempi?

Maamme suomettumisen aika ei kenties ollut hohdokasta, mutta saimme kuitenkin nauttia rauhasta ja elää elämäämme. 

Ukraina on jo sijoittanut niin paljon sotaan ja menestynyt ihmeen hyvin, että sen voisi olla vaikea taipua nöyryyttäviin ja riskialttiisiin ehtoihin. Inhimillisesti ottaen huonokin rauha on rauha ja sen puolella kai pitäisi olla. Sodan dynamiikka ei kenties mahdollista nopeaa rauhaa.

Voisiko jompikumpi osapuoli suhtautua tähänastisiin menetyksiin kuin uponneisiin kustannuksiin. Se merkitsisi sen tunnustamista, että tähänastisten menetykset ovat menneet eikä "projektia" kannata jatkaa. Tähän ei liene valmiutta kummallakaan puolella. 

Kummankin puolen pitää kai kypsyä olemaan valmis rauhaan. Silloin voisivat päästä sopuun ehdoista.

Vaikeita kysymyksiä. Toisaalta helppo täällä sohvan sylissä turvassa sodalta pohtia näitä. 


 







2 kommenttia:

Rainer Kukko kirjoitti...

Ukrainan infra on myös pahasti tuhoutunut...Sen rakentaminen vie vuosikymmeniä. Putinin kieroutunut mieli yrittää todistaa, omalle täysin pimennossa olevaan kansaan,että sota on oikeutettu ja länsimaiden vihaa Venäjää kohtaan.Näin diktaattori ajattelee harhaisessa mielessään.

Heikki Honkala kirjoitti...

Järkyttävää tuhoa ja inhimillistä kärsimystä. Mikä voisi lopettaa tämän pahan?