Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 2. lokakuuta 2014

Kilpirauhasen vajaatoiminnan syistä ja lääkityksen annostuksesta

Suomen Kilpirauhasliiton nettisivuilla kerrotaan useita syitä kilpirauhasen vajaatoimintaan. Yhteydestä syövän hoitoon ei mainita mitään. Ainoat, jotka tunnistan mahdollisiksi syiksi omassa tapauksessani, ovat riittämätön kilpirauhashormonituotanto ja aivolisäkkeen riittämätön TSH-tuotanto. TSH-hormoni säätelee kilpirauhasen toimintaa. Ilman sitä ei tyroksiinia synny kilpirauhasessa.

Lääkityksen määrän säätely on hakuammuntaa. Syön nyt Thyroxinia 25 mikrogrammaa päivässä. Jos alan saada oireita, annosta pitää vähentää. Oireita voivat olla hikoilu, vapina, sydämentykytys, nopea pulssi, ripuli, laihtuminen ja kammiovärinä. Laihtuminen sopii, mutta noista muista en välittäisi.

Olen saanut olla elämäni aikana fyysisesti varsin terve. Ainoa pitkäaikainen fyysinen vaiva taitaa olla ihotauti, jota ei ole diagnosoitu, onko se psoriasista vai seborreaa. Se on niin lievää, että en juuri tunne tarvitsevani hoitoja. Päänahkaan ja kulmakarvoihin olen joskus lääkitystä saanut. Nyt olen tullut vaiheeseen, jossa kremppoja tulee. Ei hassumpaa, että olen näin pitkään pärjännyt aika vähillä fyysisiä vaivoja auttavilla rohdoilla. Aihetta kiitollisuuteen tässäkin. Taitaa tämä tyroksiini tosin vaikuttaa pääkoppaankin.




Ei kommentteja: