Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 16. lokakuuta 2014

Veturi nukkumatin apuna, etupakkia, vasemmat kynnet ja emansipoituva taiteilija

Kolme lastenlasta hoidossa, kun vanhemmat ovat purkamassa mastoa purjeveneestä talveksi. Puolitoistavuotiaan nukuttaminen päiväunille onnistui tämän mainion höyryveturivideon avulla. Pikkumies napotti silmä tarkkana 40-minuuttisen pätkän melkein loppuun saakka kunnes silmä alkoi lupsahdella ja nukkumatti saapui. Vesselin kielellä juna on nuna, vene tai laiva on toija ja katsotai tuolla on toto.

Pikkumiehen kolmevuotias sisko kysyi jotakin keittiömme seinällä olevassa kuvassa olevasta taiteilija Claude Monet'sta. Vaimoni sanoi, että hän on kuollut. Kukan sen kuoletti, ajoks panssarivaunu sen, kysyi pikkuneiti.

Olen mielikseni huomannut, että painoni on hieman pudonnut. Olen ollut tarkkana syömisieni suhteen ja liikkunutkin. Mukava, että olen voimaantunut sen verran, että jaksan olla sortumatta napsimiseen. Varmaan syövästä selviäminen antaa psyykkistä puhtia. Piilevä syöpä ilmeisesti aiheutti minulle väsymystä viime syksynä. Mietin olisiko se myös hidastanut aineenvaihduntaani, kun laihduttaminen ei millään onnistunut. Toinen mahdollinen syy on kilpirauhasen vajaatoiminta. Nyt molemmat syyt ovat poistuneet.

Vasemman käden kynsissäni on vieläkin painaumia, joten ne tulevat ehkä vielä kuoriintumaan etuosistaan. Toivottavasti soluni ovat kohta niin palautuneet, että tuokin häikkä poistuu.

Taidehistoriaa ja muutakin havinaa: No haloo! Taiteilija alkoi emansipoitua.

Uusklassismia voidaan tyylinä luonnehtia staattiseksi, viileäksi, pidättyväksi, pikkutarkaksi ja etäiseksi. Tilavaikutelma ei teoksissa ole erityisen voimakas eikä sitä auta se, että valon ja varjon vaihtelulla ei luoda eloisuutta teoksiin.

Yksi uusklassismin suurista ansioista on se, että nyt irtauduttiin näkyvän luonnon jäljittelystä. Alettiin keksiä aiheita itse ja maalattiin niitä tulkiten, jopa ohjelmallisesti.

On merkille pantavaa, että David maalasi Horatiusten valan vuosina 1784-1785 ja Ranskan suuri vallankumous alkoi vuonna 1789. Maalaus ennakoi sitä, että kansalaiset pian ottavat vallan käsiinsä ja murskaavat monarkian.  

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

onpa Hessu mahtavaa, kun "pääset" töihin!Toivon sinulle kaikkea hyvää, jaksamisia ja sitä todellisen vanhuuseläkkeen odottelua, terveisin K.Pohojanmaalta

Heikki Honkala kirjoitti...

Lämpimät kiitokset K. Pohojanmaalta!