Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 10. lokakuuta 2014

Päänvaiva loivenee, laiskaa liikuntaa, toinen päänvaiva eli ongelma

Olen selvitellyt hieman osa-aikaeläkeasiaa. Työn osuus voi olla 35-70 prosenttia. Osa-aikaeläke on puolet vakiintuneen palkkatason ja osa-aikaeläkkeellä saatavan palkan erotuksesta.

Minun opetusvelvollisuuteni normaalikuviossa on muistaakseni 18 tuntia viikossa. Tuon verran oppitunteja tai siihen rinnastettavaa ja päälle muut työt. Jos valitsen fifty/fifty -suhteen työn ja eläkkeen välille, se merkitsee ymmärtääkseni yhdeksää oppituntia tai siihen verrattavaa viikossa. Tavallisesti opettajilla on ylitunteja, koska tokihan siten palkka paranee. Niin minullakin on ollut, joskaan ei kovin paljoa viime vuosina. Ne tietysti lisäävät vakiintuneen palkan määrää. Toisaalta 18 tunnin palkka on vähemmän kuin mihin olen tottunut ja osa-aikaeläkkeellä se olisi siitä puolet.

Asiaan liittyy ainakin yksi iso kysymys. Ennen osa-aikaeläkkeelle jäämistä pitää olla ollut vähintään 18 kuukautta töissä. En tiedä vielä, rinnastuuko sairausloma työhön tässä tapauksessa. Jos ei, mahdollisuus siirtyy vuoteen 2016.


Olen onnistunut liikkumaan aika mukavasti tällä viikolla. Kävelyä, kuntopyöräilyä ja portaiden kiipeämistä. Ajatella, että jaksan nousta tänne seitsemänteen asuttuun eli kahdeksanteen kerrokseen portaita. Ei ole kauaa, kun tällainen olisi ollut melekin toivoton urakka. Pitäisi viitsiä nostella käsipuntteja, että yläraajatkin saisivat harjoitusta. Kuntopyöräily on kiva vaihtoehto. Ei tarvitse kuin riisuutua kevyemmälle ja hypätä pukille. Ajaessa voi kuunnella radiota. Ylen Areenasta voisi kaivaa jotakin katsottavaakin. Kun lopettaa, voi mennä suoraan suihkuun. Vähällä lisukevaivalla homma hoidettu. No, pöntöksi tulee, jos ei yhtään mene ulos.


Photoshop -opiskelu on todella kuopantukkoista. Uskomattoman hankalaa. Olen tehnyt ensimmäistä tehtävää ja edennyt kovin hitaasti. Photoshopissa valokuvaeditoinnit tehdään layereille eli tasoille, jotka ovat kuin kalvoja alimpana olevan kuvan päällä. Näin originaali säilyy alkuperäisenä. Ongelmani on, että en millään saa muutoksia tarttumaan tasoihin. Joku temppu pitäisi osata tehdä, mutta mikä ihme. Rankkaa tällainen opiskelu. Tällaiseen tarvittava nokkeluusäly lienee ruostunut iän myötä. Hoksaisiko joku lukijoista, mistä kiikastaa? Pliiiis!

Ei kommentteja: