Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kilpirauhasen vajaatoiminta- vs. syöpähoito-oireet

Suomen Kilpirauhasliiton nettiartikkelin (Kilpirauhasen vajaatoiminta ja sen toteaminen) mukaan kilpirauhaspotilaalla voi olla oireita, vaikka testin tulokset eivät paljoakaan poikkeasisi viitearvoista. Lääkärini tuntuu olevan ajantasalla, kun määräsi minulle lääkityksen jo pienestä poikkeamastani.

Artikkelin mukaan vajaatoiminnan oireita voivat olla väsymys, masennus, kylmyyden tunne, näköhäiriöt, suolisto-oireet, lihaskipu, sydänvaivat, verenkiertoelimistön häiriöt, rasva-aineenvaihdunnan hidastuminen, turvotus, ihon ja limakalvojen kuivuminen, hiusten ohentuminen, paino-ongelmat, ruokahaluttomuus, kuukautisten runsastuminen ja välien pidentyminen, raskaaksi tulemisen vaikeutuminen, keskenmenoriskin kasvaminen ja seksuaalinen haluttomuus.

Tunnistan itsessäni joitakin noista oireista. Vaikuttaa siltä, että osa syöpähoidoista johtuviksi luulemistani oireista voikin johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tosin on epäselvää, voisiko vajaatoiminta johtua syöpähoidoista. Siihen suuntaan viittaa se, että minulle tehtiin kilpirauhastesti muistaakseni pari vuotta sitten, eikä se aiheuttanut toimenpiteitä. Tosin tunsin väsymystä ennen syövän toteamista, mutta se on voinut johtua juuri syövästä.

Saattaa olla, että vielä jäljellä oleva väsymykseni johtuu kilpirauhasesta.

Olen nukkunut tavalliset - ja villasukat jaloissani ties kuinka kauan. Laitan myös lisäpeitteitä jaloilleni. Tämäkin voi johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mutta syynä voi artikkelin mukaan olla myös aivojen lämmönsäätelyn häiriö.

Yksi oire voi olla joko ummetus tai ripuli. Vatsani on ollut pitkään löysä. Voisiko tämäkin johtua kilpirauhasesta? Olen tosin ollut huomaavinani, että vatsani kunto olisi hieman parantunut.

Kolesteroliarvojani ei ole viime aikoina mittailtu, mutta viimeisessä mittauksissa kokonaisarvo on ollut itäsuomalaista luokkaa päälle kahdeksan. Puolet geeneistäni ovatkin itäsuomalaisia Kannaksella syntyneen isäni kautta. Kilpirauhanen voi olla tähänkin ainakin osasyyllinen.

Hiukseni taitavat olla ohuet ihan syntymälahjana.

Paino-ongelmani saattaa hyvinkin johtua kilpirauhasesta. Vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja sen mukana kalorien kulutus laskee. Paino voi nousta ja silti ruokahalu vähentyä. Yritin viime syksynä pudottaa painoani suunnilleen sellaisella ruokavaliolla, jolla olen aikaisemmin onnistunut, mutta ilman menestystä. Olisipa todella ilahduttavaa, jos kilpirauhaslääkitykseni auttaa painoni pudotuksessa.

Minulla tuntuu nyt olevan kaksi oirelähdettä. Voidaan varmaan olettaa, että pysyvät oireet johtuvat syöpähoidoista ja katoavat mahdollisesti kilpirauhasen vajaatoiminnasta.


Eilisiltana en löytänyt melatoniinia. Olen mielissäni siitä, että nukahdin hyvin ilman pillereitä. Hyvä merkki.


Kuvia Mikä-Mikä-Maasta eli Verkkosaaresta:





Tietääkö kukaan mitä noilla betoniponttooneilla tehdään? Verkkosaaria on aikoinaan ollut ainakin kaksi, mutta ne on maatöin yhdistetty mantereeseen. Stadilaiset ovat aikoinaan pitäneet karjaa saarilla.

Ei kommentteja: