Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 9. huhtikuuta 2015

Luokkayhteiskuntaanko?


Lyijyistä väsymystä. Yhden ryhmän kanssa kyllästyin kännykän räpläämiseen taidehistoriavideon aikana ja heitin pari kaveria ulos, mitä en usein tee. Samasta ryhmästä häipyi jokunen opiskelija ennen kuin olin lopettanut tunnin. Ei ollut ensimmäinen kerta siinä ryhmässä. Onneksi heillä on topakka ryhmänohjaaja. Juttelin hänen kanssaan. Jospa yhteistyö auttaisi tässäkin.

Olin ajatellut kuntopyöräillä tänään, mutta onneksi pystyin pyörtämään ajatukseni väsymyksen vuoksi. Kun päivä oli keväinen, kuitenkin kävelin.

Näin bussin kyljessä Erkki Tuomiojan mainoksen, jonka otsikko oli "Estetään luokkayhteiskunnan paluu". Ennen luokat syntyivät siitä, että ihmiset syntyivät eri säätyihin ja heidän odotettiin pysyvän niissä. Varakkuus keskittyi aatelistolle, jälkeläiset saivat perivät arvot ja omaisuudet, ei tosin aina.

Näin osa ihmisistä syntyi kultalusikka suussa. Tuomioja ilmeisesti ajattelee, että liikemaailmassa rikastuneista on tulossa uusi rälssi. Tämä onkin vastenmielinen ajatus, jos sitä edesauttaa rikkaiden keskiluokkaa tai jopa varattomia kevyempi verotus. Sen perusteita on vaikea ymmärtää. Sinänsä kai rikkaus on asia, jonka olemassaolon kanssa meidän muiden on vain syytä tulla toimeen. Mitäs tuosta.

Sitä en huomaa, miksi rikkauden perustuminen esi-isien liiketoiminnassa menestymiseen olisi tuomattavampaa kuin aateluuteen perustuva tai päinvastoin. Kumpikin perustuu ansioihin.

Silloin meidän on syytä huolestua, jos asianmukainen koulutus ja terveydenhuolto alkaisi olla vain rikkaiden ulottuvissa. Jälkimmäisestä on jo merkkejä.




Ei kommentteja: