Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 28. huhtikuuta 2015

Usko tai älä, kannattaa kirjoittaa käsin


Jarmo Laitaneva oli kysellyt kuuntelijoilta miesten ikääntymiseen liittyvää ja poimi viestissään meille  keskusteluun osallistuville tällaista:  Ihminen kaipaa jotain merkityksellistä elämäänsä myös vanhetessaan. Uusia harrastuksia ja liikuntaa, kunnon yöunet ja ruokavalion, ettei pääkoppa vaivu alakuloisuuteen.

Tuossa on tiivistetty mainiosti mielestäni keskeisesti ikääntymiseen liittyviä seikkoja. Kunnon yöunia kannattaa vaalia. Jos unet jäävät lyhyeksi, sen tuntee raskaasti nahoissaan seuraavana päivänä. Ruokavalion koostumuksella on merkitystä, mutta erityisesti ruokailun säännöllisyydellä. Elämä puksuttaa mukavasti raiteillaan, kun saa nukkua kunnolla ja syödä sopivan terveellisiä aterioita säännöllisesti. Liikunnalla on myös suuri merkitys. Kun kunto on huono, tuntee itsensä köntykseksi, jonka pitää raahata vaivoin olemustaan paikasta toiseen. Mukavammin menee, kun askel on kevyempi.

Vielä kun saisin painoni putoamaan ainakin kymmenkunta kiloa, niin jo!


Kuulin radiossa osan Jaana Venkulan haastattelua. Hän kertoi, että on suuri merkitys, tehdäänkö muistiinpanot tunneilla käsin kirjoittamalla vai tietokoneella. Hän kertoi tutkimusten osoittavan, että käsin kirjoitettaessa paljon paremmin kuin koneella näpyteltäessä. Hänen mukaansa jälkimmäisessä kirjoitetaan suunnilleen miten kuullaan, mutta edellisessä joudutaan miettimään mitä kirjoitetaan. Kun aivot joutuvat työskentelmään enemmän asian parissa, asia jää paremmin mieleen. Venkula jopa kehoitti mieluummin kirjoittamaan, mitä kuullusta tulee mieleen kuin sen mitä kuulee.

Venkula sanoi myös, että lapsien pitäisi antaa tehdä käsin jotakin muuta kuin näpytellä koneilla. Tämä on sen takia hänen mukaansa tärkeää, että näin vältytään masentumiselta. Lieneekö asia niin, että kun tekee jotakin käsin kosketeltavaa, ihminen saa tyydytystä eikä masennu?

Ei kommentteja: