Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Onko "teloitus" taidetta


Maailmassa on ilmiöitä, joita ei oikein osata määritellä, mutta yleisesti ollaan yhtä mieltä, että niitä on olemassa. Kuka osaa määritellä, mitä on rakkaus? Toinen vaikeasti tavoitettava käsite on taide. Kun sen määritteleminen on ollut vaikeaa, on jäänyt jäljelle kanta "Anything goes". Yksilö voi tehdä mitä vain ja kutsua sitä taiteeksi.

Eräs tanskalainen taiteilija teki uskottavan näköisiä asesuunnitelmia ja lähti muistaakseni Kiinaan asemessuille. Siellä hän neuvotteli eri tahojen kanssa, vaihteli käyntikortteja ja niin edelleen. Sitten hän kokosi kertyneen materiaalin ja järjesti näyttelyn.

Erääseen Tampereella pidettyyn tilaisuuteen oli kutsuttu hyvässä uskossa ulkomaalainen puhuja. Puhuja tuli, mutta hänen puheensa olikin jotakin muuta kuin odotettiin. Kävi ilmi, että se oli taiteellinen interventio.

Mitä pidätte tästä:




Eikö näyttäisi hienolta taidegallerian seinällä? Kaunin sininen väri hallitsee. Lämpimiä punaisia ja keltaisia on sopivassa suhteessa jännittämää kokonaisuutta. Vihreäkin sopii mukaan. Punaista on eniten ylhäällä, mutta se istuu, koska sen kaikuja näkyy muualla työssä. Teoksella näyttää olevan monta tekijää, mutta sekin sopii. Teos on sijoitettu siten, että se voi tuottaa iloa ohikulkijoille.

Minusta tämä on kaunis.

Rikollistahan tämä töhryjen tuottaminen on. Taidemaailma ei kuitenkaan tunnu pitävän teoksen tuottamisessa tehtyä rikosta esteenä sen pitämiselle taiteena. Taiteilija Teemu Mäki  tappoi aikoinaan kissan videossaan, jotka pidetään taiteena, koska Kiasma osti teoksen. Mäki tuomittiin sakkoihin, koska kissa joutui kitumaan ennen kuin kuoli. Tätä voidaan puolustaa sillä, että me syömme lihaa ja kuljemme kengissä, jotka ovat voineet aiheuttaa tuskallisen eläinkuoleman. Minusta sekin pitäisi estää kuten mainitun teoksen kyseisen osan tuottaminen. Täällä Mäki perustelee tekemäänsä. ehkä joskus jaksan lukea sen.

Toinen taiteilija Jani Leinonen kavereineen ryösti Ronald McDonald -nuken hampurilaisravintolasta, julkaisi uhkavaatimusvideon ja lopulta "teloitti" nuken kopion giljotiinissa. Tässä video tapahtuneesta.

Taideyhteisöllä tuntuu olevan taipumus romantisoida taiteilijuutta. Osa taiteilijoista itsekin ajattelee, että heillä on hallussaan jotakin miltei metafyysistä, jonka katsotaan pätevöittävän heidät opastamaan muita. Tämä saattaa herättä tunteen oikeutuksesta sellaiseen, mitä muut eivät saa tehdä.

Minusta taiteilijat ovat samanlaisia ihmisiä kuin muutkin. Taiteilijoilla saattaa olla kyky käsitellä tärkeitä teemoja siten, että se herättää uusia näkökulmia. He saattavat myös osata antaa visuaalisen tai äänellisen muodon jollekin, jolle ei ole sanoja. Tällainen on arvokasta.

Saattaa olla, että sekularisoituneessa maailmassa haetaan taiteesta sellaista, mitä ennen laajemmin haettiin uskonnosta.

Minun mielestäni taiteilijoiden toiminnan rajat ovat samat kuin muillakin.










Ei kommentteja: