Kävin tänään viemässä seitsemän työtäni Galleria Mondoon (Museokatu 25). Ne saattavat tulla kaikki näytille Rospuutto-nimiseen yhteisnäyttelyyn 21.2.-17.3.2017. Avajaiset 21.2. klo 18-20.
Olen lukenut neljä ensimmäistä lukua Ha-Jong Changin kiinnostavasta teoksesta "23 tosiasiaa kapitalismista.
Changin mukaan vapaita markkinoita ei ole missään. Valtioilla on tapana kontrolloida ihmisten toimia. Missäpä saisi vapaasti myydä huumeita, ostaa virkoja tai opiskelupaikkoja. Jos ei olisi mitään sääntelyä, orjakauppakin olisi mahdollista.
Millainen olisi valtio, jossa ei säädettäisi lakeja ja valvottaisi niiden noudattamista? Ei houkuttele. Yövartijavaltio kai olisi jotakin semmoista.
Chang on sitä mieltä, ettei osakeyhtiöitä pitäisi johtaa osakkeenomistajien edun mukaisesti. Suomen osakeyhtiölain viides pykälä kuitenkin sanoo, että "Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin."
Mitä muuta se voisi olla?
Yhtiön tarkoituksena tuskin voi olla se, että henkilöstöllä on aina kivaa. Tosin hyvän työilmapiirin katsotaan olevan eduksi bisnekselle. Jos tavoitteena olisi maksaa kaikki voitot veroina, kuka sijottaisi yritykseen? Kunnon yhtiö maksaa kuitenkin veronsa. Jos yhtiö kierrättää voittonsa johonkin veroparatiisiin, sen maine heikkenee, mutta asiakkaat eivät ehkä sittenkään äänestä jaloillaan.
Changin mukaan ruotsalainen bussikuski voi saada 50-kertaista palkkaa intialaiseen virkaveljensä ansioon verrattuna. Ruotsalainen kuljettaja ei kuitenkaan ole 50 kertaa tuottavampi kuin intialainen. Ruotsissa on hyvin toimiva yhteiskunta ja taitavat rikkaat. Maahanmuuttoa rajoitetaan joten intialaiset kuljettajat eivät pääse kilpailemaan palkoilla.
Jos markkinat olisivat täysin vapaat, ruotsalaiset kuljettajat joutuisivat tekemään työnsä halvemmalla.
Vaikeita asioita.
Maailman hallitusta ei ole olemassa. On olemassa kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia, mutta valtiot rikkovat niitä tietoisestikin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti