Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 30. elokuuta 2017

Omatunto ja suhtautuminen pakolaisiin 2


Kenenkään ei pitäisi joutua pakenemaan kotoaan. Niin kuitenkin käy jatkuvasti. Maailma on epätäydellinen.

Täydellinen maailma on utopiaa, mutta parempaan pitää pyrkiä, jos pidämme toisiamme tasa-arvoisina.

Useimmat pakolaiset jäisivät varmaan kotiseudulleen, jos siellä olisi siedettävät olosuhteet. Ihmiset ovat kautta aikojen lähteneet etsimään parempaa elinympäristöä. On ollut jopa kansainvaelluksia. Jos näin ei olisi tapahtunut, maailma olisi toisenlainen.

Parasta olisi, jos ihmiskunta voisi yhdessä järjestää asiat niin, että kaikilla olisi hyvä olla kotiseudullaan. Tällaista tilannetta ei ole näköpiirissä.

Kansallisvaltio on idea, joka on aika tuore. Se nousi suosioon vasta 1800-luvulla. Valtiot kilpailevat keskenään ja valvovat hyvin tarkoin omia etujaan. America first oli presidentti Trumpin kampanjaslogan. Minusta kaikki valtiot toimivat tuon periaatteen mukaan. Kaikki pyrkivät nostamaan ensi sijaisesti oman maan kansalaisten elintasoa ja lisäämään valtaansa.

Hyvinvointivaltioissa tasataan tuloja tulonsiirroin. Kehitysapu on valtioiden keskinäistä tulonsiirtoa, jonka mittakaava on kuitenkin aika pieni.

Isänmaallisuutta pidetään hyveenä. Minäkin koen, että suomalaisuus on jotakin ainutlaatuista, ja haluan isänmaalleni hyvää.

Raamattu opettaa (Luuk 2:11); "Jolla on kaksi paitaa, antakoon toisen sille, jolla ei ole yhtään. Jolla on ruokaa, tehköön samoin." Tämä kuulostaa siltä, että lähimmäisten välttämättömät pitää täyttää, jos itsellä on ylimääräistä. Myös kultainen sääntö viittaa tähän suuntaan. Jos minulla ei ole ruokaa, toki toivon, että sellainen, jolla on sitä yli oman tarpeen, antaa sitä minulle.

Tämä taipuu minusta huonosti tämän päivän vallitsevaan talousajatteluun. Kilpailullinen perusta kiteytyy lauseeseen "Keeping up with the Joneses." Meidän oletetaan ponnistelevan pitääksemme elintasomme naapurien tasolla. Ajatellaan, että yritysten vapaa kilpailu tuottaa parhaan taloudellisen lopputuloksen. Kiistatonta lieneekin, että kilpailu markkinoilla on nostanut valtavasti elintasoa eri maissa.

Meillä on tarpeita, jotka eivät ole välttämättömiä. Suomessa keskimääräinen elintaso ylittää varmasti välttämättömien tarpeiden tason. Pitäisikö meidän luovuttaa kaiken yli välttämättömien tarpeiden menevän köyhille maille? Menisikö talousjärjestelmämme epäkuntoon? Järki sanoo, että menisi.

Olisiko meidän velvollisuus avata Suomen rajat kaikille pakolaisille ja käyttää perustarpeiden tyydyttämisen yli menevät varat pakolaisten vastaanottamiseen ja heidän kotouttamiseen?

Raamatun opetus arvostaa myös järjen käyttöä. "Järjetön saa ilonsa hulluudesta, järkevä kulkee tiensä suoraan." (Sl 15:21) "Jos harkinta puuttuu, hanke kaatuu, jos on neuvonantajia, se onnistuu."
 (Sl 15:22) Filosofia perustuu käsittääkseni ennen kaikkea järkeen.

Onko meidän kuunneltava sydäntämme vai aivojamme?

Ei kommentteja: