Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 24. elokuuta 2017

Salaperäinen kappeli



Kirjaston lähellä oleva punainen vanha rakennus on nimeltään Casagrandentalo.

Casagrandet ovat Turussa tunnettu suku, joka on vaikuttanut Suomessa 1900-luvun alusta ja jonka juuret ovat Italiassa.

Kun pyöritimme vaimoni kanssa 90-luvulla omaa pientä yritystämme, Casagranden leluliike otti maahantuomiamme tuotteita myyntiin.

Löysin Casagrandentalon oikealta puolelta reitin sisäpihalle ja sieltä sisäkäytävään, jossa olevan lasiseinäisen portaikkoaulan sisällä olevassa infojulisteessa oli maininta Pyhän Hengen Kappelista. Aulan ovi oli lukossa. Joku muukin tuli etsimään tietä kappeliin.

Kysyin eräältä, joka oli menossa portaikkoon, josko hän tietäisi asiasta. Hän kehotti menemään Divaaniin tapaamaan nimellä mainitsemaansa Casagrandea ja kysymään asiasta. Divaani on Casagrandentalossa. Ehkä toisella kertaa.

Väitöskirjatutkija Miika Norro (Aarreaitta) kertoo kappelista näin: "Turussa muu­tama metri maan alle tar­koit­taa harp­pausta 500 vuotta taak­se­päin. Niin myös Pyhän Hen­gen kap­pe­lissa. Kap­peli on raken­nettu Pyhän Hen­gen kir­kon rau­nioi­hin, jotka kai­vet­tiin osit­tain esille 1980-​luvulla kort­te­lin uudis­ra­ken­nus­hank­keen yhtey­dessä. Pai­kalla on mah­dol­li­sesti sijain­nut Pyhän Hen­gen Hos­pi­taa­lin yllä­pi­tämä Pyhän Hen­gen talo jo 1390-​luvulta läh­tien." 

Hospitaalissa on aikoinaan levitetty sanaa ja autettu vähäosaisia.

Juhana III:n pysti selittyy sillä, että hänen päätöksestään paikalle alettiin rakentaa 1500-luvun lopulla Pyhän Hengen kirkkoa. Se ei kuitenkaan valmistunut koskaan,  tulipalokin sattui, loput purettiin 1600-luvulla.

Kirkon rauniot ja talon jäännökset löydettiin 1980-luvulla.

Paikkaan on rakennettu kuvista päätellen hieno Pyhän Hengen Kappeli. En tiedä, kuinka paljon vanhojen rakennusten jäännöksiä on jätetty näkyviin.

Miika Norro kertoo artikkelisaan, että kappelin avaimia voi pyytää samassa kompleksissa olevasta Panini-nimisestä ravintolasta.

Saako kappelissa käydä kuka vain? Pitääkö lupaa hakea jostakin? Pidetäänkö siellä uskonnollisia tilaisuuksia? Täytyy selvittää. Norrin mukaan kappeli on ekumeeninen.



Kävin torilla tänään. Muistoinstallaatio ei ollut kasvanut enää ja se näytti jo aika lakastuneelta. Monet auringonkukkavaaseista olivat kaatuneet. Nostin joitakin pystyyn. Paikalla oli jonkin verran väkeä.



Ei kommentteja: