Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Koristeltu hajunpoistopiippu ja muuta taidetta

Kuvasin eilen paluumatkalla piirustustuskurssilta joitakin Aurajoen rantamilla olevia taideteoksia.


Barkerin puistossa on massiivinen veistos ikään kuin häpeillen puiden varjostamana. Teos on Kari Juvan Turku työllä rakennetaan. On vaikea kuvitella, että tämänhenkisiä monumentteja tehtäisiin näinä digiloikkien päivinä. Kuitenkin vielä vuonna 1987 on katsottu hyväksi paljastaa tällainen veistos, jossa näyttäisivät työläiset marssivat punalippuineen. Veistos painaa jalustoineen 36 tonnia ja onkin painavin ulkosalla oleva veistos Suomessa.

Teoksessa on hieman samaa henkeä kuin Maailman rauhassa, Moskovan lahjassa Helsingille, Hakaniemenrannassa vuodelta 1990.

Molemmat veistokset ovat niin passé, mutta edustavat aikaansa ja toimivat mainiosta muistoina menneestä. 

Tannerin portti Söörnäisissä Hämeenkadun varrella on myös Kari Juvan käsialaa. Muistelen Harri Holkerin kommentoineen median mukaan teosta paljastustilaisuudessa sanomalla jotenkin, että teos yhdistää sopivasti abstraktia ja esittävää. 


Barkerin puistossa on toinenkin patsas, joka näyttää uudelta ja on uusi, vaikka onkin realistinen. Kyseessä on ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Jarno Saarisen patsas, jonka on lahjoittanut Italian Assisissa toimiva Moto club Jarno Saarinen. Tämä Suomessa oleva on kopio Assisiin pystytetystä veistoksesta. Näyttävät assisilaiset muistavan muitakin merkkihenkilöitä kuin kaupungin suurta poikaa Fransiscus Assisilaista.Jarno Saarinen kuoli alle kolmekymppisenä rata-ajoissa Monzassa vuonna 1973. Syynä onnettomuuteen oli ilmeisesti öljyläikkä radalla. Saarinen on saanut patsaansa siitä syystä, että hän kehitti uuden ajotyylin. Italialainen F1-kuljettaja Jarno Trulli on saanut etunimensä Saarisen mukaan.

Patsaat ovat italialaisen kuvanveistäjä Elia Alunni Tullinin käsialaa.Aurajoen rannallaa on Martinsillan lähettyvillä 50-luvulla tehty jätevedenpumppaamo. Vessakin rakennuksessa näytti olevan.


Pumppaamon seinässä on kyltti, joka osoittaa paikkaan liittyvän jotakin kulttuuriin liittyvää.


Kyllä, rakennuksen katolla oleva hajunpoistopiippu on koristeltu kimonon muotoisin keramiikkalaatoin. Ne on kiinnitetty pyörivään teräskehikkoon. Tämä on keraamikko Karin Widnäsin teos "Kimono". Teos liittyy vuoteen 2011, jolloin Turku oli Tallinnan ohella Euroopan kulttuuripääkaupunki. Hajut muuten poistuivat, kun taideteos oli valmis. Se johtui kuitenkin siitä, että torniin asennettiin teoksen ohella hajusuodatin.
Mikäs tämä on? Kännykästäni loppui virta. Palaan asiaan joskus.Ei kommentteja: