Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 12. lokakuuta 2017

Onko tämä ansa?

Internet on loistava järjestelmä, mutta varuillaan pitää olla. Kysyin Facebookin Turku sanoin ja kuvin -ryhmästä reittiohjeita Pläkkikaupungista meille. Sain heti toimivat neuvot.

Sitten toinen esimerkki, joka pistää epäilemään. Vaimoni on etsinyt meille Etelä-Euroopasta talvikotia vuokralle. Nizzaa ajateltiin, mutta sitten Craigslist-sivustololta alkoikin löytyä edullisia vaihtoehtoja eriomaisilta paikalta Roomassa.

Mrs./Ms? X kertoo viestissään itsestään ja asunnostaan. Hän kuvailee oudun perusteellisesti koulutustaan ja uraansa silmälääkärinä. Aloin ihmetellä, ettei tohtorismiehen englanti kuulosta täydelliseltä. Hänen nimensä tuntuu lähentelevän John Smithin luokkaa tavallisuudessaan. Päätin tehdä tarkistuksia.

Nimen alla oleva linkki johtaa Wixillä tänä vuonna tekaistuille sivulle, joka on olevinaan tietyn lääkäriaseman portaali. Netistä ei kuitenkaan löydy domainia, johon hänen sivullaan oleva sähköpostiosoitteensa viittaa. Kuvat sopivat aiheeseen, mutta muut paitsi otsikkotekstit kertovat yleisellä tasolla blogien perustamisesta.

Sivulla on "lääkärin" kuva. Löysin saman kuvan toisen nimisen lääkäriaseman sivustolta, joka näyttää koherentilta. Tämä asema on saanut erinomaisia suosituksia Trustpilot-sivustolla. Tällä sivulla sama mies esiintyy professor Johnny Moorena. Hän näkyy toisessakin kuvassa.

Vaimoni saaman viestiin verrattuna identtinen teksti löytyy ScamWarners-sivustolta. Sisältö arvioidaan valelaskuksi.

Viestissä kerrotaan, että maksu tapahtuu AirBnb:n kautta. Heti kättelyssä pitäisi pulittaa 2.170 euroa eli kolmen kuukauden vuokra. Asunto sijaitsee Triesten kaupunginosassa, jossa hintataso on huima. Meille annettu hintataso on aivan muusta maailmasta.

The Guardian kertoo viimevuotisessa artikkelissaan Travellers fall victim to fake AirBnb site, että AirBnb:n nimeä käyttäen on vuokrattu olemattomia asuntoja. Jutun esimerkkitapauksessa huijarit olivat kaapanneet AirBnb:n Amsterdamin listauksen ja muokanneet sen  omiin tarpeisiinsa. Kun petetty oli ollut yhteydessä oikeaan AirBnb:n toimistoon, olis sanottu etteivät voi auttaa, koska varaus oli tehty heidän verkkosivustonsa ulkopuolelta.

Lähetin vuokraajallemme linkin ScamWarners -sivustolle hänen tekstiinsä. Vaimolle lähettämässään viestissä hän vakuuttaa olevansa " a serious person". Hän on myös lähettänyt kuvan passistaan, joka näyttää aivan oikealta. Syntymäpaikka on Belfast. Luulisi englannin sujuvan.

Vaimoni on tutkinut toistakin samalla seudulla olevaa kohdetta. Sekin on edullinen. Hänelle kerrottiin, että valitettavasti asuntoa ei pääse katsomaan, koska vuokraajat ovat Puolassa. Vaimoni huomasi, että kohteeseen liittyvät kaikki kuvat eivät oikein täsmää paikan streetview-näkymiin GoogleMapsissa. Kun hän teki lisää tiedusteluja, vastauksia ei enää tullut.

Jatkammeko kaupantekoa tohtorimme kanssa?

4 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Voi miten selvältä huijarilta kuulostaa. Tulin pari viikkoa sitten Roomasta. Kouluaikainen latinanopiskelu oli sytyttänyt rakkauden tuohon ikuiseen kaupunkiin. Aivan järkyttävä pettymys, autoja aivan joka paikka täynnä, hirveä liikenteen melu, likainen Tiber, turisteja kuhisevat kadut ja nähtävyydet. Ei jäänyt mielikuvitukselle minkäänlaista tilaa. Olisi pitänyt matkustaa silloin 1970-luvulla. Pahinta oli tosiaan liikenteen melu, se tekee ihmisestä levottoman ja ahdistuneen. En tiennyt tuota ennen.

Anonyymi kirjoitti...

Aivan selkeä huijaus. Ei kannata uskoa vakuutteluja, hänen työnsä on yrittää olla mahdollisimman luotettava ja saa rahansa vain jos on siinä todella taitava.

Uskoisin että toinenkin paikka on huijaus, vähän ehkä huonommin tehty sellainen.

Heikki Honkala kirjoitti...

Rooma on maailman ensimmäinen suurkaupunki. Vilinää on, mutta on siellä paljon nähtävääkin, jos on historiasta kiinnostunut. Ei mikään retriittipaikka.

Heikki Honkala kirjoitti...

Siltä todella tuntuu. Netti on upea järjestelmä, mutta varuillaan saa olla.