Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Yksi erinomainen uutinen ja yksi huono

Kävin tänään ensimmäistä kertaa tapaamassa hematologia Tyks:ssa. Kaveri vaikutti hyvin kokeneelta ja pätevältä.

Noin tunnin palaverimme noudatteli kutakuinkin samanlaista kaavaa kuin Meilahdessa. Lääkäri tutki ihoni ja kiitteli kovasti sen hyvää kuntoa. Johtuu kuulemma rasvaamisesta.

Luuydinnäytteen analyysin tulos oli negatiivinen eli positiivinen, koska syöpä on pysynyt aisoissa.

Keskustelussamme kävi ilmi, että turkulaiset ja helsinkiläiset protokollat eroavat toisistaan. Lääkäri vakuutti, että kummatkin johtavat samaan hyvään tulokseen.

Meilahti määräsi viime kesäkuussa seuraavan luuydinnäytteen ottamisen joulukuulle. Täällä on tapana tehdä kyseinen testi yksivuotistarkistuksen jälkeen neljän kuukauden välein. Varmaankin tästä syystä olin tänään Tyks:ssa. Seuraava tehdään tammi-helmikuun tienoilla ja sitä seuraava ensi kesänä. Jos asiat ovat silloin hyvin, taudin uusiutuminen on hemtologin mukaan epätodennäköistä.

Lääkäri ihmetteli, että minulle on määrätty Sandimmunia käänteishyljintäoireita vastaan. Täällä sitä ei käytetä ollenkaan. Hän mainitsi kaksi muuta lääkettä, joiden nimet eivät jääneet mieleeni. Käsitin, että hänen mielestään lääkitys olisi voitu lopettaa jo aikaisemmin. Annos puolitettiin nyt heti ja lopetetaan kokonaan kahden viikon päästä.

Suun suojelemiseksi määrätyn oraalisuspension käyttö lopetettiin nyt heti.

Huomasin, että hematologilla oli ruudullaan tietoja minusta vaikka millä mitalla. Kuulin niiden olevan Omakannan tiedot. Olen joskus antanut luvan niiden siirtämiseen. Ne olivat  lääkärin mielestä huonossa järjestyksessä. Nehän eivät ole Tyks:in järjestelmissä. Hänen oli työlästä varmistaa, että veriryhmäni on todella muuttunut A-miinuksesta A-plussaksi.

Vauvarokotuksiani koskevat tiedot olivat siellä jossakin, ja niinpä lääkäri pyysi minua hankkimaan ne Meilahdesta seuraavaa kertaa vartin. Helsingissä vauvarokotukset annetaan hemapolilla ja täällä aikuisneuvolassa.

Valitin väsymystäni ja sitä, että nukun pitkään aamuisin. Hän ei tarttunut kunnolla asiaan. Kehotti vain menemään aikaisemmin nukkumaan. Väsymyksestä puhuminen tuntuu olevan hankalaa useimmille hematologeille. Ehkä se johtuu siitä, että sitä on vaikea mitata. Se on subjektiivinen tunne.

Menen kahden viikon päästä verikokeeseen ja taas uudestaan siitä kahden viikon päästä, koska Sandimmun-lääkitykseni ajetaan alas. Samasta syystä tapaan lääkärin taas marraskuun puolivälissä.

Entä huono uutinen? Vaimoni terveys ja Suomen talvi sopivat erittäin huonosti yhteen ja siksi olimme suunnitelleet olevamme kolme kuukautta pahimpia säitä paossa Etelä-Euroopassa. Lääkäri antoi luvan vain kuukauteen. Johtuu siitä, että Sandimmun ajetaan alas. Minulla on ollut jonkin verran käänteishyljintäoireita. Niitä voi taas ilmaantua, kun torjunta lopetetaan. Helsingin hematologi olisi päästänyt meidät matkaan.






2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän parempi ole päästä Sandimmumista eroon. Jotain iho-oireita voi jäädä, mutta rasvauksella hoituu. Kuukausikin on pitkä aika lepäämiseen ja valon tankkaukseen.

Heikki Honkala kirjoitti...

Joo, on hyvä merkki, että Sandimmun ajetaan alas. Kiitos vinkistä. Pitää jaksaa rasvailla.