Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Kaikenlaisia vouteja


Jos et maksa laskujasi, tulee vouti, sanotaan. Paikallisen ulosottomiehen virkanimike on kihlakunnanvouti. Hän ei kuitenkaan todennäköisesti ota sinuun yhteyttä, jos jokin laskusi on seissyt maksamattomana liian pitkään. Yhteydenotto tulee joltakin kihlakunnanulosottomiehistä, jotka ovat voudin alaisia.

Keskiajalla vouti ei ollut kuka tahansa kaduntallaaja. Voudit kuuluivat ylhäisaateliin ja heidän tehtävänään oli koota veroja kuninkaalle. Myöhemmin nimike on tullut myös muuhun käyttöön.

Jahtivouti oli pikkuvirkamies, jonka tehtävänä oli järjestää metsästys, jos suurpedot aiheuttivat huolta seudulla. Siltavoudin tehtävänä puolestaan oli tehtävänään valvoa, että paikkakunnan tiet, sillat ja aidat pidetään kunnossa. Pohjoisilla seuduilla oli myös lohivouteja, jotka toimivat kruunun kalastuspäälliköinä.

Kartanon vouti taas toimi isäntänsä puolesta renkien ja päivätöitä tekevien torppareiden työnjohtajana.

Suomessa toimii yhä linnanvouti. Hän vastaa presidentin kanslian taloudesta, henkilöstöasioista ja presidentin käytössä olevista kiinteistöistä. Ennen vanhaan linnanvouti vastasi linnan ja sen ympäristön puolustuksesta sekä tietenkin alueen veronkannosta.Ei kommentteja: