Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

torstai 18. tammikuuta 2018

On aika äänestää

Aiomme käydä tänään ilmaisemassa lopullisen kantamme presidentin valintaan. Täällä Nizzassa se tapahtuu eräässä hotellissa rannan tuntumassa.

Presidentin tehtävässä joutuu painimaan raskaassa sarjassa. On kyse valtion tulevaisuudesta. Vaikka päämiehen valtaa on riisuttu, hän on kuitenkin maan ulkopolitiikan takuumies tai -nainen.

Mielestäni ratkaisevia ominaisuuksia ovat kokemuksen pituus ja laatu, kyvykkyys ja arvot. Presidentin on tarvittaessa myös osattava olla luja, mutta samalla erittäin neuvottelutaitoinen.

Valintaamme vaikuttavat järki ja tunteet. Järki neuvoo valitsemaan kandidaatin, joka on osaa toimia parhaiten valtakunnan johdossa. Asiassa on se ongelma, että emme voi varmasti tietää, kuka on paras. Kokematonkin kandidaatti saattaa kasvaa nopeasti vaativassa tehtävässä ja suoriutua hyvin. Emme voi edes jälkeenpäin tietää, kuka olisi ollut paras, koska vain yksi sai mahdollisuuden näyttää kykynsä. Tosin yhdellä ehdokkaalla on jo näyttöä tehtävän hyvästä hoitamisesta, mutta emme voi tietää, mitä tulevina vuosina tulee tapahtumaan. Muutkin kandidaatit ovat olleet vaativissa tehtävissä, yksi jopa pääministerinä ja toinen ulkoministerinä.

Tunteet saattavat auttaa meitä arvioimaan ehdokkaiden luotettavuutta. Jokainen ihminen ajaa enemmän tai vähemmän omia etujaan. Presidentin on kyettävä asettamaan tämän taipumuksen yläpuolelle, jos omat ja valtakunnan edut ovat ristiriidassa. Luotettavuutta on myös se, että presidentti  pystyy olemaan haastavissa neuvottelutilanteissa samaan aikaan luja ja järkevästi joustava.

Tunteet saattavat myös johdatella meitä antamaan painoa asioille, joilla ei ole olennaista merkitystä presidentin tehtävän hoitamisen kannalta. Nämä eivät ole missi- tai mister-kisat. Luultavasti tämäkin seikka kuitenkin vaikuttaa meihin. Presidentin tehtävänä ei ole viihdyttää meitä. Siksi värikkyys tai tarkoitushakuinen nokkeluus eivät mielestäni hyviä valintaperusteita.

Presidentin toiminnan tulee olla eettisesti kestävää. Minusta valtiollisessa edun ajamisessa on pysyttävä kohtuullisuudessa. On ajateltava myös koko maailman etua.

On väitetty, että kenraalit valmistautuvat aina edelliseen sotaan. Tämä väite on varmaan kohtuuton, mutta kaikkia meitä vakuuttaa se, että jokin menettely on toiminut aikaisemmin. Kokemus tuo pätevyyttä. Ulkopolitiikka on kuitenkin hyvin vaativa laji. Toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Joskus se, mikä on toiminut ennen, ei olekaan paras vaihtoehto. Presidentin on tarvittaessa osattava olla juuttumatta menneeseen.

Presidentin tulee olla rauhan asialla. Sodissa häviävät kaikki osapuolet, enemmän tai vähemmän. Suomen historian valossa en kuitenkaan uskaltaisi tukea puolustusvoimien alasajoa tai sen toimintakyvyn heikentämistä.

Presidentti hoitaa tehtäviään yhdessä valtioneuvoston kanssa. Hän ei ole ulkopolitiikassakaan yksinvaltias, mutta silti erittäin vaikutusvaltainen.

Tehdään parhaamme äänestyskopissa.

 


Ei kommentteja: