Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 9. heinäkuuta 2019

Vaikuttavaa juurihoitoa pohjoisessa 2



Ylitornion kristillinen opisto perustettiin vuonna 1923 ja kuvassa oleva päärakennus otettiin käyttöön vuonna 1927. Tämä oli ensimmäinen lestadiolaisuutta edustava kansanopisto. Opistorakennus on yhä aivan samannäköinen, jollaisena sen muistan lapsuudestani.


Isäni käyttämät opetustilat sijaitsivat yllä olevassa kuvassa näkyvässä rakennuksessa. Opiston ympäristöön on ilmestynyt runsaasti lisää rakennuksia. Sen pohjoispuolella on uinti- ja kuntokeskus.


Kansanopiston syntyyn vaikutti merkittävästi Ylitornion kirkkoherra L.P. Tapaninen, josta tuli myöhemmin Oulun hiippakunnan piispa. Opiston johtokunnan puheenjohtajana oli pitkään Hannes  Leinonen, joka toimi paikkakunnan kirkkoherrana asuessamme Ylitorniolla. Hän on kastepappini. Myös hänestä tuli myöhemmin Oulun hiippakunnan piispa.

Vanhoillislestadiolaisuuden keskuudesta syntyi 1960 luvulla hajaannus, jonka seurauksena syntyi  elämänsanalaisuudeksi kutsuttu liike. Kaksi kolmasosaa vanhoillislestadiolaisista papeista siirtyi siihen. Elämänsanalaiset katsoivat, että lapsen täytyy pelastuakseen olla kastettu, kun taas vanhoillislestadiolaisuudessa katsotaan hänen olevan taivaskelpoinen jo syntyessään. Muitakin opillisia eroja oli.

Sekä Tapaninen että Leinonen siirtyivät elämänsanalaisuuteen. Minun vanhempani muuttivat  Ylitorniolle vuonna 1953, mutta pettyivät, kun aistivat merkkejä jostakin vieraasta Opisto siirtyikin sittemmin uuden liikkeen haltuun. Me muutimme Liminkaan vuonna 1959 ja vuoden päästä sieltä eteenpäin.


Pääsimme vierailemaan opistossa sisällä. Puitteet ovat säilyneet hyvin samanlaisina vuosikymmenien saatossa. Hirsiseinät näyttivät tutuilta.

Ruokasali
Opiston johtajana toimi meidän aikanamme Paavo Leppäsaajo.

Paavo Leppäsaajo
Opisto ei edusta nykyään mitään herätysliikettä. Sen ylläpitäjä on Oulun Diakonissalaitos.



Opiston juuret ovat yhä näkyvissä


Ei kommentteja: