Ruotsin Övertorneå ja Suomen Ylitornio olivat ennen Suomen sodan jälkeistä suurta rajamuutosta samaa kuntaa, jonka kirkonkylä oli Ruotsin puolella oleva Matarenki. Tämä kirkko palveli tuolloin kaikkia ylitorniolaisia.
Kirkon urut on rakennettu vuonna 1608 Spandaussa aluperin Turkoholman saksalaista kirkkoa varten.
Övertårneolaisten juuret ovat vahvasti suomalaiset, mutta Matarengin rakennuskanta hyvin ruotsalaiselta verrattuna Ylitornion kirkonkylän vastaavaan. Arkkitehtuuri on erilaista, romanttisempaa ja värikkäämpää. Tämä ei tosin käy ilmi yllä olevasta kuvasta.
Luppiovuori |
Luppiovaara on kiviainekseltaan merkillinen. Se on lina-graniittia, joka on lohkoutunut kuutiomaisiin muotoihin. Jyrkät seinämät ja tasaiset pinnat ovat sille luonteenomaisia.
Panoraamakuva |
Aavasaksalla oli toki myös käytävä.
Alhaalla näkyy tsaarille rakennettu maja, jossa hän ei vieraillut koskaan.
Tnegeliöjoki kiertää Aavasaksaa. Kauempana keskellä Portimojärvi ja vasemmalla aivan taivaarannassa siintää Törmäsjärvi.
Erään ranskalaisretkikunnan muistomerkki |
Muistan kerran käyneeni Aavasaksalla lapsena. Sen on täytynyt olla juhannus. Makkaraa paistettiin.
3 kommenttia:
Komeat nuo urut ja muutenkin kirkon sisustus. Itsekin on tullut kierrettyä yksi jos toinenkin hautausmaa ja monen tunnetun henkilönkin hautakivi on tullut käytyä katsastettua. Mielestäni kirkkomaat ovat mielenkiintoisia vierailukohteita.
Nuo hautakivet kyllä kertovat paljon oman alueensa historiasta. Siitä syystä kirkkomaat ovat omankin vierailulistan kärjessä aina reissatessa. Övertorneåssa ei tosin ole tullut käytyä, pitää laittaa muistiin.
Kiitos kommenteistasi Sari
Lähetä kommentti