Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Meikun päivystyksen ja Syöpäklinikan seiskaosaston valtava "elintasoero"



Sain siirron yksityishuoneesta ryhmähuoneeseen 11 eli "elintaso" hieman laski, mutta pysyy silti hyvällä tasolla. Saivat näin järjestetyksi tarvitun naispaikan.

Toissapäiväinen muutto Hiltonin päivystyspoliklinikalta Syöpäsairaalan osasto seiskan yksityishuoneseen oli huikea loikkaus.

Yritän muistella nyt yksityishuoneen varustusta:
  • oma jääkaappi
  • oma wc
  • 7. krs, näköala
  • sähköllä toimiva sänky
  • taulu-tv
  • dvd elokuvien katseluun
  • sairaalaradio


Seiskan käytävän seinällä
Yhteishuoneen varustus ei juurikaan poikkea tuosta paitsi siinä, että lähes kaikki on jaettua. Käytämme käytävän yhteisvessaa ja päivätilan yhteisjääkaappia.

Päivystyksen varustusta ei voi verrata näihin, koska toiminnan tarkoitus on täysin erilainen. Siellä noista mitään ollutkaan ellei nyt puhuta yhteisvessasta. Päivystyksessä saimme sängyn (ei toimi sähköllä) sermikankailla eristetystä loosista salissa, jossa voi olla enimmillään kymmenen tai tusina potilasta.

Sängyssä oli lakana, tyyny ja iso pyyheliina, joka oli kuulemma peitto. Salissa oli illalla valtava kuhina, kun uusia potilaita tuotiin, hoitoja aloitettiin ja lopetettiin. Samalla potilaille etsittiin uusia sijoituspaikkoja. Kun hoito oli annettu ja potilas toipunut siirtoon, hänet lähetettiin kotiin, osastolle tai muihin sairaaloihin. Salissa oli u:n muotoinen valvontapöytä, jonka äärestä henkilökunta pystyi tarkkailemaan tilaa.

Potilaat ovat tilassa varsin lyhyen ajan ja silloinkin tehdään toimenpiteitä. Rekvisiitalle, joka tekee potilaan olot mukavammaksi hänen viipyessä, ei siten ole tarvetta. Siihen, että tasoero on näin suuri, saattaa mielestäni olla syynä myös se, että osa Syöpäsairaalan varustuksesta on saatu sponsoritoimintaan liittyvänä tai muutoin lahjoituksena. Oletko kuullut kenenkään kuullut sponsoroivan Meikun päivystystä?

Aamulla osastolla ei ollut montaa henkeä jäljellä.









Ei kommentteja: