Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Poikkitieteellinen ongelma

Yö oli rikkinäinen kuten edellinenkin. Mietin aamuyöllä mikä olisi sopivan pehmeää, mutta samalla ruokavaa syötävää. Keitin kaksi löysää kananmunaa. Ne sain hyvin syötyä.

Kyllästyttää, kun suu on alkanut  oikutella. Aamulla tein voileivän , mutta en voinut syödä kuin osan ja sekin oli hankalaa. Vaimoni teki minulle lounaaksi maksakastiketta ja perunamuusia. Vakka maksa oli pilkottu pieneksi, en pystynyt syömään kastiketta enkä muusiakaan. Tilalle lämmitetty pinaattikeitto meni samoin kuin löysä kananmuna.

Lipitän jatkuvasti jäävettä. Se lievittää heti suuta. Suu tosin kuivuu oitis. Huulet ovat kuin sisäkumit. Lisää jäävettä. Tässä on sekin hyvä puoli, että päivittäinen kolmen litran juomatavoite täytyy sujuvasti.

Huolestuin ja soitin Syöpäklinikalle saadakseni neuvoja. Yllättäen ehdotettiin jykevämpää särkylääkettä. Panacod tosin vaimon mukaan pistää pään tillin tallin. Niinköhän menee, että potilas on niin pökkyrässä, että ei ymmärrä vaivojaan? Vaimo lähti tuulettumaan ja hakemaan samalla lääkettä. Toinen on Ciphosol, joka tosin kai ei ole virallisesti lääkettä.

Suuni ei näytä rikkinäiseltä, joten tämä ei liene infektio.

Olen maininnutkin, että minulla on todettu uniapnea ja käytän sitä helpottaa CPAP -laitetta. Nukun tunnollisesti laitteen kanssa ja vaste on erittäin hyvä.

Nyt meillä on poikkitieteellinen ongelma, koska koen laitteen häiritseväksi tällaisina katkonaisina öinä. Laitoin sen pois aamuyöllä ja nukuin ilman
snorkkelia. Moni tietääkin, että CPAP-laite poistaa hengityskatkoja. Keskivaikeasta uniapneastani johtuu, että saatan olla minuutinkin hengittämättä. Itse en tiedä asiasta mitään. Laite pakottaa palkeisiini ilmaa katkon sattuessa. Se mukautuu hengitykseeni niin hienovaraisesti, että hereillä ollessani joudun välillä varmistamaan, että putkesta tulee ilmaa.

Minua on väsyttänyt tänään poikkeuksellisen paljon ja olen nukkunut monta kertaa. Poikkitieteellinen ongelma on se, että johtuuko väsymys nyt syöpähoidoista vai CPAP-laitteen käyttämättömyydestä. Voi olla, että kukaan ei osaa vastata varmasti tähän.

Alimmassa kuvassa CPAP-laite on vasemmanpuoleinen osa. Oikea puoli kostuttaa ilmaa. Sen käyttö on vapaaehotista.



Ei kommentteja: