Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Veripäivitys

Kirjoitin eilen verikokeiden mittausarvoista, mutta artikkeli jäi torsoksi. Päivittäminen ei onnistunut kännykällä. Tämä on täydennetty versio.

Tässä on mittausarvojani lauantaista tähän päivään:
Hemoglobini 61, 73, 96, 93: 134-167
Erytrosyytit 1.98, 2.43, 3.18, 3.04: 4.25-5.7
Leukosyytit 0.3, 0.6, 2.5, 7.3: 3.4-8.2
Trombosyytit 22, 15, 52, 48: 150-360
CRP 120, 132, 119, 71: <3

Kunkin rivin lopussa on kyseisen mittaustekijän viitearvo.

Erytrosyytit eli punasolut kuljettavat happea. Hemoglobiini on punasolun osa, joka sitoo sitä. Mittausarvojeni valossa ei ole ihme, että hengästyn välittömästi, kun pikkuisen lisään vauhtia. Onneksi arvot muuttuvat hyvään suuntaan. Tosin varmaan laskevat taas hoitojen jatkuessa, mutta nehän loppuvat aikanaan.

Immuunijärjestelmään kuuluvat leukosyytit eli valkosolut auttavat osaltaan torjumaan tartuntatauteja. Eipä ihme, että olen hoito-ohjelman aikana kolmannella ylimääräisellä keikalla sairaalassa infektion vuoksi.

Trombosyytit eli verihiutaleet liittyvät veren hyytymisjärjestelmään. Alhainen arvo merkitsee verenvuotoriskiä. Merkillistä kyllä minulla ei ole vuotoja ollut, vaikka arvoni ovat surkeat.

CRP on lyhennys sanoista C-reaktiivinen proteiini. Tavallisesti puhutaan tulehdusarvosta. Arvo näyttää käyneen huipulla sunnuntaina.

Anteeksi tämä opettajamainen postaus, mutta en ole tiennyt näistä asioista juuri mitään ja nyt ottanut niistä selvää.

Eilisessä torsopostauksessa kertomani pyjamannappitarina oli tarkoitettu vitsiksi. Toki ymmärsin, mistä johtuu, että osa puhtaista pyjamapuseroista sairaalan hyllyssä ovat valmiiksi napitetut. Vitsi saattoi olla liian hyvin naamioitu. Kiitoksia asiaa koskevasta kommentista ja lämpimät terveiset kommentoijalle! Te pesulan väki teette tosi arvokasta työtä meidän potilaiden hyväksi.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terveiset - sananmukaisesti! Käyhän, eno, voinnin kohennuttua katsomassa http://kivinokka.fi/ymparistotaidenayttely-tulee-taas-kivinokkaan/ Ystäväni rakensi nokkaan majakan, v

Rauni kirjoitti...

Lähes päivittäin käyn lukemassa sinun kuulumisia. Ihanaa luettavaa kun jaksat suhtautua tilaasi posiitiivisesti. Blogisi löysin sattumalta kun etsin tietoa nhl-taudista (poikani sairastui tuohon 2.4. Voimia sinulle ja vaimollesi. Ei ole kummankaan osa helppo mutta postiivisella asenteella eteenpäin.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos v vinkistäsi! Tulehan käymään, kun ilmat lämpenevät, niin voisit kävelyttää enosi katsomaan kyseistä näyttelyä ja otetaan vaimo mukaan.

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Rauni kannustuksestasi ja voimia sinullekin!