Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 14. lokakuuta 2022

Onko keskisormen näyttäminen venäläisille todella tarpeen?

 


Tässä on ehkä Suomen kuuluisin parkkiruutu. Se on täkäläisen Venäjän pääkonsulin käytössä. Ruutu on kivenheiton päässä kotoamme. Pääkonsuli asunee alemmassa kuvassa vasemmalla olevassa vanhassa rakennuksessa.

Joku paikallinen on halunnut ottaa kantaa ja maalata ruudun Ukrainan lipuksi. Kaupunki ei aio puuttua asiaan, minkä voinee tulkita tuenosoitukseksi tapahtuneelle.

Poikkesin paikalle kävelylenkilläni. 



Kaupunginjohtajamme on ehdottanut paikalliselle pääkonsulaaltille potkuja Turusta. Ulkoministeriö ei ole syttynyt ajtuksesta. 

Onko tällaiset toimet todella tarpeen, vaikka Venäjä tekeekin hirveyksiä Ukrainan kansalle?

Konsulaatti palvelee maansa kansalaisia näiden matkaillessa Suomessa ja suomalaisia, jotka tarvitsevat viisumia Venäjälle. Kysyntää lienee nyt vähänlaisesti, mutta asiaan liittyy symboliikkaa. Sitäpaitsi jotkut niitä viisumeita vielä tarvitsevat vaikkapa perhesyistä. Sitäpaitsi konsulaatin on tarkoitus palvella tietyissä tilanteissa myös silloin, kun maat ovat huonoissa väleissä. 

Konsulaatin karkoittaminen kuulostaa keskisormen näyttämiseltä ja samoin on parkkipaikan maalaamisen laita. 

Konsuleja koskee diplomaattinen koskemattomuus. Voisiko Venäjä syyttää maalaajaa tämän tai jopa tapahtuneeseen puuttumatonta Turun kaupunkia kyseisen suojan rikkomisesta? Ja miksi kiusata ihmistä, joka vain tekee työtään kaupungissamme. Mahdolliset vakoilutapaukset hoidettakoon ulkoministeriön kautta. 

Lienevätkö tällaiset ylilyönnit suomettumisen mahdollisesti aiheuttaman paineen purkautumista? Vai ajatellaanko Suomen olevan jo niin Naton suojassa, että on varaa näyttää kieltä, kun tilaisuuksia ilmenee.

Minusta Suomi voi enemmän tai vähemmän liittoutuneena puolustaa etujaan Venäjän suuntaan kylmän sodan aikoja ryhdikkäämmin, mutta käytöstavat kannattaisi säilyttää. Sitäpaitsi vaikka maiden suhteet ovat nyt huonot ja on moraalisesti oikein tukea Ukrainaa, Venäjä pysyy vieressämme ja luultavasti suurena, vaikka osittain hajoaisikin. 

Käsittääkseni Nato-maa Norja on hoidellut suhteitaan Neuvostoliittoon ja Venäjään asiallisesti kautta vuosikymmenten. Tämänhetkistä tilannetta en tunne. 

Kiusaamisen motiivina saattaa olla Venäjän kansalaisten painostaminen vallankumoukseen. Putin on kuitenkin betonoinut niin mahtinsa, että tuskin yksittäisten ihmisten toimilla on suurtakaan merkitystä. Putin varmistaa tavalla tai toisella itselleen mieluisat vaalitulokset. 

Toivomme, että maahamme paenneet ukrainalaiset ja venäläiset eläisivät sovussa keskenään. Me voisimme toivoa tällaista myös itseltämme. 

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää tekin heille"



Lisäys: Näyttääkin olleen tamperelainen asialla. Kts. MTV.


Ei kommentteja: