Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 24. lokakuuta 2022

Suomettumisen traumat purkautuvat

 

Kuva Miki Pixabaystä


Mannerlaatat liikkuvat. Ilmassa on maailmansodan tuntua. En ole elinaikanani kokenut tällaista. 

Nato-hakemuksen myötä ilmapiiri Suomessa tuntuu muuttuvan. Nyt sanotaan sellaista, mikä ei ennen ollut tapana. Ryssittely on elpynyt. Syyllinen tähän kaikkeen löytyy tuosta naapurista.  Sitä saa, mitä tilaa.

Suomettumisen aika oli menestys, koska sodalta vältyttiin. Hinta tosin oli kova. Minkään muun turvallisuuspolitiikan vaihtoehdon toimivuudesta emme kuitenkaan voi olla varmoja. 

Suomettumisen jotkut ilmenemismuodot olivat häpeällisiä. Naapuri sormeili Suomen sisäpolitiikkaa kovalla otteella. Kotiryssäsuhteita vaalittiin. 

Arjen elämä oli silti ihan hyvää. Ei politiikka tavisten elämää juuri rajoittanut. Tosin kaikki tiesivät, ettei Neuvostoliiton kritisointi ollut viisasta. 

Nyt on lampun henki päässyt irti. Nyt voi sanoa mitä vain. Aihetta onkin. Olen kuitenkin niin suomettuneisuuteen kasvanut, että nykyvauhti huimaa. Toisaalta on mukava nauttia sananvapaudesta. On jotenkin ambivalentti olo. 

Luulen, että suomettuminen synnytti meissä patoutumia tai muita traumoja. Kun on eletty voimakkaan itsehillinnän aikaa, saattavat paineet nyt purkautua. Nuorilta saattavat estot puuttua, koska suomettuminen on heille vain historiaa. 

Nyt kun olemme melkein Natossa, saattaa tuntua siltä, että olemme osa jotakin suurta ja voimakasta. Se voi synnyttää uhmakkuutta ja rehvastelun tarvetta. Toivotaan ettemme kuitenkaan juutu porstuaan, kun eräs sulttaani pelaa pelejään. Unkaristakaan ei oikein tiedä.

Uskaltaako vielä nuolaista? Ukrainan sodan eskalaation vaara tuntuu pelottavalta. Jos Nato päättää ryhtyä suoraan sotaan Venäjää vastaan, koko liittouma voi jopa hajota. Se on toiminut vuosikymmenet tehokkaana pidäkkeenä. Mihinkään Nato-maahan ei ole koskaan hyökätty. Jos   kyseinen järjestö ryhtyy sotaan, lumous voi haihtua.  

Norja on pitkäaikainen Nato-maa. Käsittääkseni se on kuitenkin vaalinut asiallisia Venäjä-suhteita. Minusta se kuulostaa hyvältä.

Nyt ei ole mitä vaalia. Suhteita ei ole, ei Suomella eikä monella muullakaan maalla. 

Voi olla, että suhteita ei voi alkaa rakentaa minun elinaikanani. 

Nyt on syytä rukoilla viisautta maailman isokenkäisille. 

Nyt on paljon pelissä.




2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen tarkkanäköinen hahmotus ajankohtausesta tilanteesta, ilmapiiristä tässä pienessä maassa Euroopan koilliskulmalla, juuri nyt. Kiitos!

JJ kirjoitti...

On mukava lukea tällaisia tolkullisia ajatuksia. Jäin miettimään tuota sananvapautta: vaikka Venäjästä nyt uskalletaan puhua kriittiseen sävyyn, uskalletaanko enää mitään muuta tehdäkään? Tarkoitan, että esimerkiksi kirjoituksesi tapaisia ei mediassa enää näy.