Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

maanantai 3. elokuuta 2015

Erityisherkkä ihminen ja parisuhde

Taas ollaan kotona ja WiFi-varjon alla.

Lainasin tyttäreltäni Rymättylään lukemista, joka oli todella hyödyllistä. Kyseinen kirja on Elaine N. Aronin Erityisherkkä ihminen ja parisuhde. Laitoin jo kirjastotilaukseen mainitun sekä saman tekijän toisen teoksen Erityisherkkä ihminen.

Aron on tutkija ja itsekin erityisherkkä, jollaisia hän sanoo olevan joka viidennen ihmisen. Tutkailemassani kirjassa oli kysymyssarja, jolla saattoi testata kuuluuko joukkoon. Testin mukaan vaimoni on selvästi erityisherkkä ja minä selvästi en. Tekijä varoittaa luottamasta liikaa testiin, mutta uskon on että tulokset olivat meidän tapauksissamme hyvinkin suuntaa-antavat. On syytä muistaa, että kysymys on "pitoisuuksista". Ei-erityisherkälläkin on sensitiivisyyden piirteitä, mutta erityisherkillä on enemmän ja/tai ne ovat voimakkaampia.

Erityisherkän ihmisen tunnuspiirteet voidaan jakaa Aronin mukaan neljään ryhmään. Ne ovat syvällinen tiedon prosessointi, kuormittumisalttius, vahva eläytymiskyky ja tarkka havainnointikyky. Erityisherkkyys on synnynnäinen ominaisuus. Kyseessä nimenomaan ei ole sairaus.

Erityisherkkä kokee muita voimakkaammin vivahteita. Tästä seuraa, että hänen on vaikeampi kestää puolisonsa vikoja kuin ei-erityisherkän. Tästä johtuen puoliso saa runsaammin moitteita kielteisistä ominaisuuksistaan kuin kumppaninsa. Tällainen on selvästi tilanne meidänkin parisuhteessamme. On todella hyödyllistä saada tietää syitä asioille. Herkempi voi yrittää nostaa palautekynnystään ja toisen voi olla helpompi sietää asiaa, kun tietää syyn.

Kirjassa esitellään yksi todella kiinnostava tutkimustulos, joka tosin ei liity suoranaisesti erityisherkkyyteen. On pystytty näyttämään toteen, että pariskunnat, jotka järjestävät joka viikko jotakin jännittävää ohjelmaa itselleen, ovat muita tyytyväisempiä suhteeseensa. Tämän jännittävän ei tarvitse olla mitään erityisen virittävää. Kyläilykin riittää.

Erityisherkillä on Suomessa oma yhdistys Suomen erityisherkät ry.





4 kommenttia:

Jasmin Niskanen kirjoitti...

parisuhteesta jo pos hiipuneilla on enempi ystäviä

Heikki Honkala kirjoitti...

Noinkin varmaan voi käydä.

Anonyymi kirjoitti...

Erityisherkkyydestä on vielä parempi Janna Satrin "Sisäinen lepatus" - kirja. Ainakin minun suomalaisena oli helpompi lukea ja ymmärtää sitä kuin tuota amerikkalaistyylistä E. Aronin kirjaa. Ahdistuin jonkin verran E.Aronin kirjan tyylistä esittää asiaa. Srn testin mukaan olen erityisherkkä. Tuli melkein "täydet" pisteet. Löysin itseäni ja opin paremmin hyväksymään itseäni Janna Satrin kirjan luettuani. Herkkyys ei olekaan pelkästään huono asia, vaikka minut on kasvatettu piilottamaan herkkyyteni (ja jopa lahjani, en saa näkyä) ja pidetty sitä huonona ominaisuutena. -P

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos vinkistä P. Kieltämättä Aron kirjoittaa aika rönsyilevästi. Taidan hankkia Lepatuksen käsiini.