Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

tiistai 18. elokuuta 2015

Väärässä paikassa väärään aikaan


Minua säälittää äskeisen muistoajon bussiepisodin aiheuttaneen kuljettajan kohtalo. Hän joutui tikunnokkaan, kun joutui yllättävään tilanteeseen ja hermostui.

Jossakin on täytynyt olla tietokatko, koska hän ei ollut perillä poikkeusjärjestelyistä. Oletan, että työnantajan velvollisuus on tiedottaa sellaisista. Asia ei voi olla sen varassa, että jokainen kuljettaja yrittää itse seurata mediaa tietääkseen tällaisista.

Voin kuvitella, miltä tuntuu, kun on matkustajat kyydissä, minuuttiaikataulu ja yhtäkkiä ei voikaan hoitaa työtään. Ajoreitti onkin täynnä pyöräilijöitä, kuljettaja ajaa raitsikkakaistalle ja miettii tilannetta. Kaistalta on päästävä pois, koska se on tarkoitettu raitsikoille, kenties takana jo näkyi sellainen. Poispääsy paikasta saattoi olla mahdotonta ilman liikennerikkomusta.

Hän varmaan ajatteli ujuttautua pyöräilijöiden joukkoon ja yrittää päästä läpi, kun on kerran siihen asti joutunut. Fillaristit olivat muistamassa kuollutta kaksipyöräisen harrastajaa ja samalla muistuttamassa oikeuksistaan. Asenteet eivät kohdalle sattuneilla varmaan olleet kuskille suosiolliset.

Kuski teki mitä ilmeisemmin väärin. Yritti tunkeutua haavoittuvampien joukkoon. Aiheutti selvän vaaratilanteen. Ilmeisesti vielä hermostui. Ehkä pyöräilijoiden kommentit eivät olleet aivan hienotunteisia. Paikalla olleet saattoivat tuntea painetta muiden pyöräilijöiden läsnäolosta. En osaa sanoa tarkoin mitä tapahtui. Näin osan tilanteesta kauempaa, kun satuin kääntymään kuvaamaan takana ajavia. MTV:n nettisivuilla on lähes tunnin mittainen tallenne tapahtumasta. Siinä on paljon kuvaa kyseisestä episodistakin. Ei sielläkään tosin koko tapahtumaa.

Lentäjäkoulutukseen valitaan tyyppejä, jotka pysyvät rauhallisina haastavissa tilanteissa. Bussikuskien karsinta tuskin on näin tiukkaa.

Helppoa viisastella näin jälkikäteen. Kai hänen olisi pitänyt jäädä paikoilleen raitsikoista huolimatta ja soittaa firmaansa pyytääkseen neuvoja. Jos hän näki poliiseja lähettyvillä, ehkä hän olisi voinut pyytää apua.

Kuljettaja on saanut sen verran ääntään julkisuuteen sanoakseen, ettei hänellä ole mitään pyöräilijöitä vastaan ja että hän pyöräilee itsekin.

Toivottavasti hänen elämänstä ei mennyt pilalle tämän tapauksen vuoksi. Varmaan hän on myös oppinut läksynsä.

Ei kommentteja: