Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 9. joulukuuta 2016

Tappajia, auttajia sun muita

Soitin pomolleni tänään. Kuulosti siltä, että palaaminen töihin huhtikuun alusta oli hänestä myönteinen asia. Hän varmaan ajatteli asiaa minun kannaltani.

Iso muutos on tulossa joka tapauksessa elämääni. Mieli käsittelee sitä.

Opin uuden, syöpään liittyvän asian tänään mainiolta allogeenisen siirteen saaneiden naamakirjasivulta. Verikokeessa voidaan mitata potilaan CD-4 -arvo. Tason pitäisi olla vähintään 200, jotta saa syödä homejuustoa ja graavia kalaa.

Tutkin keskiviikkona saamaani tulostetta viimeisimmästä verikokeesta, mutta en löytänyt. Kuulin ryhmästä, että sitä ei aina oteta.

Valkosoluihin kuuluvat imusolut eli lymfosyytit jaetaan T-soluihin (T-imusolu, T-lymfosyytti) ja B-soluihin. T-solut kuuluvat ihmisen immuunijärjestelmään.

T-solujen alaluokilla on värikkäitä nimityksiä: tappaja-, auttaja-, muisti-, luonnolliset tappaja- ja säätelijä-T-solut. CD-4-solut ovat auttajia. Ne reagoivat vihollissoluihin alkamalla tuottaa sytokiineja. Näiden avulla puolustussolut säätelevät toisiaan.

CD-4-arvon mittaaminen liittyy ilmeisesti kyseisiin auttajiin.

Vaimoni kertoi kuulleensa joltakin Meikun sairaanhoitajalta, että homejuustot ja raa'at kalat on jätettävä syömättä, jotta vältyttäisiin listeriabakteereilta.  Minä kuulun riskiryhmään, koska vastustuskykyni on heikentynyt. Eviran sivuilla kerrotaan kuolleisuuden listerioosiin olevan peräti 24-40 prosenttia. En tiedä, tarkoittaako se kaikkia kyseisen bakteeri-infektion saaneita vai vain  riskiryhmien sairastuneita.

Listerian voi saada juureksista ja vihanneksistakin. Pastöroimattomaan maitoon perustuvia tuotteita on myös vältettävä.

Raakana syötävät juurekset on pestävä ennen ja jälkeen kuorimisen.

Lähden huomenna sukuloimaan Suomenselälle joten blogini pysyy hiljaisena maanantaihin saakka.




2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Sinulle varmaan sopii se luettelo vältettävistä ruoka-aineista raskauden aikana.☀️.

Heikki Honkala kirjoitti...

Mahtaako olla sama lista :)