Jos maassa ei ole järjestystä, mistään ei oikein tule mitään. Kuvitellaan vaikkapa tilannetta teillä, jos liikennesääntöjä ei olisi. Normit tekevät käyttäytymisestämme ennustettavaa ja meidän kunkin on helpompi toimia osana yhteisöä. Voimme välttyä monilta onnettomuuksilta, ja kaikki sujuu muutoinkin paremmin kuin ilman sääntöjä.
Martti Luther opetti maallisen esivallan olevan Jumalan asettama ja kehotti kunnioittamaan sitä. Lait luovat meille aika hyvin ennustettavan kehyksen elää. Raamattu opettaa meille, miten pääsemme taivaaseen.
Entä jos yhteiskunnan vaatimus on vastoin Raamatun opetusta?
Viides käsky kieltää meitä tappamasta. Minä haluan noudattaa kymmentä käskyä, mutta olen siitä huolimatta saanut armeijassa koulutuksen tappamiseen. Olen jo pudonnut ikäni vuoksi reservistä, joten tuskin joudun soveltamaan oppimaani. Isoisäni, uskovainen mies, kuitenkin joutui. Hän kuoli itsekin sen seurauksena, että oli kuuliainen esivallalle ja osallistui isänmaan puolustamiseen.
Maanpuolustus on osa esivallan luomaa järjestystä. Myös poliisi on oikeutettu tarvittaessa käyttämään väkivaltaisia otteita järjestyksen ylläpitämiseksi. Jeesus ei kehottanut sotilaita luopumaan tehtävistään.
Entä jos esivalta määrää minun kieltämään uskoni, mikä veisi minulta taivastoivoni? Toivon, että minulla olisi sellaisessa tilanteessa voimia tunnustaa uskoni ja kantaa sen seuraukset. Pietari joutui hiilivalkealla tilanteeseen, jossa esivalta tiedusteli hänen uskoaan.
Julkisuudessa on keskusteltu pakolaisten piilottelun oikeutuksesta. Piilottelu voi olla joissakin tapauksissa inhimillisesti ymmärrettävää, mutta se on esivallan työn hankaloittamista.
Tämä saattaa tuntua hankalalta, mutta ollaksemme johtonmukaisia Lutherin opetukselle, olemme velvollisia ilmoittamaan viranomaisille, jos satumme tietämään piileskelevistä pakolaisista.
Mieleeni tuli kysymys, miten pitäisi toimia samankaltaisessa tilanteessa, jossa saksalaiset olivat natsivallan aikana, kun juutalaisia vietiin. Ongelma on taitaa olla ylivoimainen ymmärrykselleni. Muuttaako se asian, että tuolloin vietiin tuhoon oman maan kansalaisia? Jos deportaatiomääräys koskisi minua, olisiko minun ilmoittauduttava vapaaehtoisesti? Voimme ainakin rukoilla valkeutta, jos niin kauhistuttaviin tilanteisiin joudumme.
Pakolaiset ovat lähimmäisiämme, joten eikö kultainen sääntö velvoita meitä auttamaan häätöpäätöksen saaneita turvapaikan hakijoita? Ymmärrän tilanteen niin, että esivalta ei sinänsä kiellä auttamasta häädettäviä, mutta emme saa toimia esivaltaa vastaan.
Jos tietää häädetyn joutuvan huonoihin olosuhteisiin, voi yrittää auttaa häntä rakentamaan parempaa elämää sinne, mihin hän päätyy. Tällainen voi olla tosin hankalaa toteuttaa.
Jos esivalta on päätynyt säännösten vastaiseen päätökseen jonkun pakolaisen tapauksessa puuttuvien tietojen vuoksi, tällaisten tietojen toimittaminen viranomaisille on mielestäni esivallan auttamista. Harhauttaa ei kuitenkaan saa.
Jos haluamme muuttaa turvapaikkojen myöntämisen perusteita mielestämme oikeudenmukaisemmiksi tai lisätä valtion toimia hädänalaisten auttamiseksi, voimme vaikuttaa poliittisen järjestelmän kautta. Meidän on kuitenkin mukauduttava demokraattisen järjestelmän tuottamiin pakolaispolitiikkaa koskeviin päätöksiin.
Olemme velkaa upeasta hyvinvointivaltiostamme niille sukupolville, jotka ovat sen rakentaneet. Nyt meillä olisi mahdollisuus auttaa maailman hädänalaisia paljon enemmän kuin teemme. Yhteiskunta auttaa sen mukaisesti kuin valitsemamme poliitikot päättävät. Yksilöinä meillä on auttamisen väyliä yllin kyllin. En voi lyödä rintoihini tässäkään asiassa.
2 kommenttia:
Yksi ratkaisu pakolaisongelman lieventämiseen olisi se, että länsivallat eivät menisi tappamaan ihmisiä näissä maissa, joista pakolaisia tulee. On muistettava, että osa näistä uudemmista pakolaisista on amerikkalais/arabi etc. -liittouman pommituksen takia tulleita. Eihän siellä voi elää, kun moni kaupunki on kortteli korttelilta tuhottu. Ja paljon enemmän siviilejä on kuollut kuin ovat kertoneet. Sekin kuuluu osana propagandaan, että ei kerrota koko totuutta vaan uskotellaan, että "sankarit" siellä ovat "auttamassa"... Esim. USA ei kyllä yleensä pahemmin auta ellei ole oma lehmä ojassa.
T. Tarkkailija
Kiitos viestistäsi Tarkkailija!. Tuo on tärkeä näkökulma. Paasikivikin jo totesi, ettei mikään valtio uhraudu toisen puolesta. Valtiot ajattelevat aina ensiksi omia intressejään.
Lähetä kommentti