Lymfoomasta selvinnyt, akuutista leukemiasta toipuva mies rakentaa uutta taiteilijaelämää

keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Syöpälääkitys on käynyt vähiin


Kävin eilen apteekissa täydentämässä lääkevarastoani ja varmistamassa, että tavaraa riittää Nizzasta paluuseen.

Yllätyin kun farmaseutti kutsui Cotrim Fortea antibiootiksi. Sitä se näyttää olevan. Minulla on siis jatkuva antibioottilääkitys. Se suojaa keuhkojani ja on syytäkin. Eräs toipilas menehtyi viime vuonna keuhkoissa olleisiin käänteishyljintäoireisiin.

Olen ihmetellyt viime aikoina sitä, että minua huimaa niin usein ja voimakkaasti noustessani jaloilleni. Outoa se ei ole, koska oire on minulla ollut kauan, mutta lievempänä. Verenpaineeni ja sykkeeni ovat hyvällä tasolla. Lääkäriystävämme on kertonut, että ikääntyminen tuo mukanaa huimausta.

Googlaushaaviini tarttui tieto vähän tunnetusta POTS-oireyhtymästä, joka voisi selittää huimaukseni. Jos kyse on siitä, ei oireestani ole muuta haittaa kuin että huimaa.

Tutkin tänään Cotrim Forten tuoteselostetta ja huomasin huimauksen olevan yksi lääkkeen mahdollinen sivuoire.

Huimaukseni voi siis olla perua monesta lähteestä: vanhasta taipumuksestani, ikääntymisestä ja Cotrim Fortesta.

Syöpään liittyvä lääkitykseni on vähentynyt merkittävästi. Syön Calcichew-kalkkitabletteja, koska minulla on ollut todettu osteopeniaa, joka on osteoporoosin pikkuveli. Se lienee seurausta saamistani hoidoista tai lääkkeistä.

Minulle on määrätty myös Pravastatiinia hyperkolesterolemiaan, mikä tarkoittaa yksinkertaisesti  tavallista runsaampaa kolesterolia veressä. Arvoni ei vaikuta mielestäni erityisen korkealta, mutta olen ymmärtänyt, että asian korjaaminen on erityisen tärkeätä leukemiahistoriani vuoksi.

Mainittujen lääkkeiden lisäksi käytän sairastamani leukemian vuoksi tippoja silmien kuivuuteen ja tarvittaessa puolen prosentin kortisonivoidetta ihon käänteishyljintäoireisiin. Tulin syöpieni aikana riippuvaiseksi unilääkkeestä, mistä yritän päästä eroon.

Lääkekuorman väheneminen on varmaan merkki hyvin edenneestä toipumisesta. Minun ei tarvitse enää käyttää Klexane-piikkejä verihyytymien torjuntaan, Sandimmunia käänteishyljinnän estämiseen, Mykundex/Mykostatinia/Nystania suun suojaamiseen, testosteroni-geeliä (Testogel) eikä kortisonia (Medrol).

Leukemiani hoidon aikana minulle on määrätty myös seuraavia lääkkeitä, jotka ovat liittyneet prosessiin: Primperan, Pegorion, Panadol Forte, Laxoberon, Fluconazol, Noxafil, Emgesan, Ciproxin, Tramadin, Amlopidin Actavis, Adursal, Aclovir ja Valavir.

Tiputuksessa olen tietenkin saanut sytostaatteja, kantasolusiirteen ja mitä kaikkea lienenkään.

Vähiin ovat käyneet. Saa nähdä tuleeko muutoksia, kun tapaan hematologin ensi viikolla.Ei kommentteja: