Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Neuvoja tutuilta ja tuntemattomilta

Aurinkokuutamo
Varmaan moni vakavasti sairastunut jakaa kokemukseni siitä, että moni haluaa osoittaa myötätuntoa antamalla omiin kokemuksiin perustuvia ohjeita. Minäkin olen saanut niitä montaa reittiä pitkin.

Minua on opastettu liikkumaan ja puuhailemaan sellaista, mikä tuntuu mukavalta. Liikkuminen parantaa kuntoa toimenpiteitä varten ja hoivaa päätä niin kuin rattoisat hommatkin.

Vaimon kautta on tullut kehoitus juoda pakuriteetä. Hän oli myös tullut sellaiseen ajatukseen, että minun pitäisi siirtyä kluteenittomaan leipään. C-vitamiiniakin pitäisi saada erityisen paljon ja tietysti D:tä. Lääkäri puolestaa kehoitti pitäytymään normaalissa ruokavaliossa ja välttämään muuta paitsi D-vitamiinia. Sanoi, että ylimääräiset voivat aiheuttaa ennakoimattomia reaktioita hoitojen kanssa.

Eräs hoitoalan henkilö suosittee kaurapuuroa ja luumukiisseliä aamupalaksi. Puuroa söisinkin mielelläni, kunhan vain viitsisin tehdä. Tämä voi tulla hyvinkin ajankohtaiseksi, jos mahan kanssa tulee ongelmia. Hän neuvoo lisäksi kastelemaan jalat aamuisin lämpimässä suolavedessä, kuivaamaan ja sivelemään tummelilla. Ilmeisesti jalkojen iho voi heikentyä hoitojen seurauksena. Olen monesti kuullut tummelista ja tiedän mihin sitä käytetään, mutta en ole varmaan koskaan nähnyt. Sellaista pitää varmaan nyt hankkia.

Rinnallakulkijakollega kehottaa juomaan jotakin mänty- tai kuusiliuosta, vaikka lääkärit kieltävät.

Olen saanut Amerikasta tuntemattomalta henkilöltä kehotuksen nostaa elimistön PH-arvoa juomalla Greens -nimistä nestettä, joka koostuu hedelmistä ja vihanneksista. Lisää vastustuskykyä. Kysyy saako Suomesta. Vaimoni juottaa minulle Wemmaa. Ajaisikohan saman asian?

Eräs syövän kanssa kamppaillut naamakirjakaverin kaveri suosittelee teosta Love, Medicine & Miracles, jonka on kirjoittanut kirurgi. Viestin lähettäjä tähdentää, että pitää uskoa, jotta voi voittaa syövän. Jos antaa edes ajatustasolla periksi, häviää.    

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja eräässä dokumentissa kerrottiin paastoamisen tehostavan syöpähoitoja ja vähentävän niiden haittavaikutuksia. Mene tiedä. Dokumentti löytyy myös Yle areenasta.

Heikki Honkala kirjoitti...

Minäkin olen kuullut tuosta jotakin kautta. Tosiaan, mene tiedä.