Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

perjantai 12. syyskuuta 2014

Melatoniinikokemuksia, sähköpostiongelmia, pääni karvoitustila ja punatukkaisuus

Otin toissa yöksi kaksi melatoniinitablettia. Nukuin aika hyvän määrän, mutta heräsin jonkin kerran. Näin unia. Ajoimme eilisiltana Lounais-Suomeen ja olemme täällä hoitamassa lapsenlapsia. Keskittyminen ajamiseen sai ilmeisesti vireystilan päälle, eika uni tuntunut tulevan. Turvauduin kahteen melatoniinipilleriin ja puolikkaaseen unilääkkeeseen. Toimi. Tuntuu hyvältä, että on löytynyt vähemmän unilääkettä sisältävät ratkaisut.

Kirjoitin aiemmin, että tietoturvajärjestelmän käyttöönotto varmaan aiheutti sen, että sähköpostini lakkasi lähettämästä ja vastaanottamasta. Olin mitä ilmeisemmin väärässä. Minulle oli tullut Yahoon nimissä ilmoitus sähköpostiin, että tilini lopetetaan ja sen estämiseksi oli linkki tarjolla 24 tunnin ajan. Olin pitänyt tuota roskapostina, mutta totta se oli. Syyksi on ilmennyt se, että perustietoihin antamaani gmail -osoitetta ei oltu käytetty vuoteen. Nopeat tuntuvat olevan yhtiöiden keskinäiset yhteydet, koska käytettyäni tiliä, pystyin välittömästi lähettämään postia Yahoosta. Ilmeisesti Yahoo haluaa varmistaa, että voivat Yahoo -tilin ollessa jostakin syystä epäkunnossa lähettää viestejä aktiiviseen osoitteeseen.

Minulla on nyt karvoitusta eri puolilla päätä. Tukka on hentoa. Karvoitus näyttää olevan eniten entisen väristä viiksissä ja pulisonkien kohdalla. Niin on teosin leukaparrassakin, joka eli ennenkin harmaa. Poskien parta ei ole kovin vahvaa.

Kannamme vaimoni kanssa molemmat punatukkaisuusgeeniä. Tilanteen osoittaa se, että meillä on yksi punatukkainen lapsi ja lapsenlapsi. Se ei olisi muutoin mahdollista, sillä punatukkaisen vanhempien pitää molempien kantaa kyseistä geeniä. Nuorempana partani punotti leuassa ainakin auringossa ja vaimoni tukka oli nuorempana oljen värinen, mitkä viitannevat samaan asiaan.

Viimeisin Tiede-lehti (9/2014) kirjoittaa aiheesta artikkelissaan Punapää pelkää hammaslääkäriä. Punapäisyyden synnyttävä geenimutaatio on syntynyt Brittein saarilla, joilla ilmaston vuoksi kaivataan hyvää D-vitamiinin vastaanottokykyä eli vaaleata ihoa. Punatukkaisethan ovat erityisen vaaleaihoisia. Punainen tukka on väistyvä piirre. Tästä johtuen kaikilla geenin kantajilla ei ole punainen tukka. Tukka voi olla tummakin ja iho ruskettua nopeasti. Kaikille geenin kantajilla on kuitenkin alttius melanoomaan eli tummasolusyöpään. Punapäitä on eniten Skotlannissa (13 %:a). Geenin kantajia siellä on 40 %:a. Punapäägeenin kantajat pelkäävät muita enemmän hammaslääkäriä, sillä heillä on alhainen kipukynnys.

Ei kommentteja: