Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Pelon kanssa elämisestä ja muuttamisesta

American Cancer Societyn sivuilla on useita artikkeleita, jotka antavat ohjeita syövän uusiutumisen pelon kanssa elämiseen. Kun nyt tiedän, että riski on suurin pari vuotta hoitojen päättymisen jälkeen, huoli nousee usein mieleeni. Ehkä eniten huolettaa tieto siitä, että seuraava kierros olisi rankempi.

Sivuston mukaan ei ole välttämättä selvää, onko syövän ilmaantuminen toisen kerran uusiutumista vai vai edellisen kehittymistä. Voi olla, että jotkut syöpäsolut eivät ole näkyneet loppukuvauksissa ja ovat aktivoituneet. Syöpä ei ole silloin uusiutunut vaan jatkaa tuhotyötään.

Uusiutumisia on kolmenlaisia:
  • Paikallinen uusiutuminen: Syöpä ilmenee samassa paikassa kuin edellisellä kerralla.
  • Alueellinen uusiutuminen: Syöpä ilmenee läheisissä imusolmukkeissa.
  • Etäuusiutuminen: Syöpä ilmenee kauempana vartalossa.
Toipilas toivoo hänelle sanottavan, että syöpä ei uusiudu koskaan. Sellaista varmuutta ei ole olemassa.

Sivusto kertoo syövän uusiutumisen ehkäisemeksi esitettävän ruokavaliota, vitamiineja ja lisäravinteita ja liikuntaa. Palaan näihin teemoihin myöhemmin.

Palasimme eilen Lounais-Suomesta vanhemman tyttären perheen luota. He asuvat sikäläisen pikkukaupungin liepeillä, maaseutumaisessa ympäristössä. Kävimme ajelulla katsomassa ulkoapäin joitakin myynnissä olevia asuntoja. Samalla yleiskuvamme kaupungista vahvistui. Merenrantakaupungissa on viehättävä rantaosa ja vanhakaupunki. Muu muistuttaa mitä tahansa pikkukaupunkia.

Naantalissa etäisyydet ovat lyhyet ja asunnot edullisempia kuin pääkaupunkiseudulla. Silti ajatus muuttamisesta sinne ei tunnu itsestäänselvältä. Se on kuitenkin hyvä vaihtoehto, jos muualle muutamme. Siellä asuessamme meillä olisi kahden lapsen perheet kohtuullisen etäisyyden päässä.

Suurin kynnys on henkinen. Suomen ainoassa kohtalaisen isossa kaupungissa asumisessa on puolensa. Syke viehättää.

Asiaa pitää kypsytellä. Syövästä selviytyneenä voisi olla hyvä vaihtaa elinympäristöä ja aloittaa alusta. Työni kannalta se olisi hankalaa ennen eläköitymistä, joka tapahtuu aikaisintaan kolmen vuoden päästä ellei jotakin uutta ilmene. Osa-aikaeläkkeellä se voisi juuri ja juuri mennä, jos tunnit voidaan keskittää tietyille päiville. Se olisi ensi vuonna mahdollista.

Miettimistä riittää.

Ei kommentteja: