Sairaan rakas elämä

Imusolmukesyövän ja leukemian kokenut mies kirjoittaa

torstai 4. syyskuuta 2014

Potilaat kertovat, Lymfooma.fi ja sen verkkolääkäri, matkailu avartaa, näkymiä Linnavuorelta Tonavalle ja systemaattinen katutaiteilija

Etsin lymfoomapotilaiden keskustelusivua, mutta en löytänyt. Sen sijaan löysin sivut Potilaat kertovat ja Lymfooma.fi. Ensimmäisessä nimensä mukaisesti syövän kokeneet tai sitä sairastavat kertovat elämästään taudin kanssa ja toisessa on hyvää yleistietoa lymfoomasta sekä jopa verkkolääkäripalvelu.

Potilaat kertovat

Luin ensimmäiseltä sivustolta Jaana Kososen kirjoituksen Juhlien jälkeen. Tarina on karu. Hän kirjoittaa tunnelmistaan 50-vuotisjuhliensa jälkeen. Hän sairastaa parantumatonta metastoitunutta munasarjasyöpää. Hän kertoo kivuistaan ja syövän aiheuttamista taloudellisista huolista, kun oli joutunut jäämään työkyvyttömänä eläkkeelle. Oma osa tuntuu heti varsin kohtuulliselta. Ehkä se on yksi noiden kirjoitusten tarkoituksista.

Johanna Marjomaa saa voimaa väreistä on Eeva Mehton kirjoittama, Johannan haastatteluun perustuva juttu rintasyövän sairastaneen kokemuksita. Johanna on saanut sairauden jälkeen apua psykologilta ja tuntee rohkaistuneensa kokemuksistaan.

Lymfooma.fi

Sivulla kerrotaan muun muassa, että non-hodgkinin lymfoomatapauksia todetaan noin 1.000 vuodessa ja että taudin saaneiden keski-ikä on noin 60 vuotta. Olen siis keskiarvotapaus.

Imusolmukesyöpään ei pystytä määrittää yhtä selvää syytä. Kuitenkin perimällä, vaurioituneella immuunijärjestelmällä, viruksilla ja bakteereilla arvoidaan olevan osuutensa asiassa.

Verkkolääkäri

Sivustolla on runsaasti kysymyksiä verkkolääkärille ja hänen antamiaan vastauksia. Uusiakin kysymyksiä saa esittää.

Eräs vanhempi kertoo, että hänen tyttärellään oli hoitojen loputtua kuvissa vielä näkynyt syöpää. Tytärtä oli hoidettu sytostaateilla ja sädehoidolla. Tähän oli sanottu, että muutokset häviävät, sillä sädehoito vaikuttaa sen lopettamisen jälkeenkin. Tytölle oli kasvanut noin puolen vuoden kuluttua kolme imusolmuketta. Vanhempi ihmettelee eikä syöpää hoidettu loppuun vai onko se uusiutunut. Lääkäri vastaa, että syövän parantumisen kannattaa selvittää PET-ct -kuvauksella. Jos tämä antaa hyvän tuloksen, kolmesta suurentuneesta imusolmukkeesta ei ole huolta. Lääkäri kertoo imusolmukesyövän uusiutuvan useinmiten kahden vuoden kuluessa, joten kyseessä voi olla uusiutuminen.

Matkailu avartaa
 

Näkymiä linnavuorelta Tonavalle




Systemaattinen katutaiteilija

Deak -torilla oli eilen katutaiteilija, joka liikutteli naruissaan saksofonistinukkea musiikin tahdissa. Hän oli myhäilevän hyväntuulisen näköinen, mutta jäykistyi ja totistui heti, kun näki minun videokuvaavan häntä. Entinen rento meininki palasi silmänräpäyksessä, kun näytin hänelle hänelle tarkoittamaani kolikkoa kädessäni.

2 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Lymfoomapotilaat keskustelevat facebookissa ryhmissä Lymfooma ja leukemia. Suomi ja Lymfoomaverkosto. terv. Leena Ruotonen

Heikki Honkala kirjoitti...

Kiitos Leena!